DODIK: Nema jedinstvene BiH dok njome upravljaju stranci!
Foto: Dado Đilas, Foto: Dado Đilas

POSLE PRONALASKA ORIGINALA DEJTONSKOG SPORAZUMA

DODIK: Nema jedinstvene BiH dok njome upravljaju stranci!

Bosna i Hercegovina -

Pronalaskom originalnog dokumenta Dejtonskog sporazuma, biće konačno stavljena tačka na to pitanje, što i javnost želi, rekao je predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Dejtonski sporazum, koji je uspostavio novi politički sistem i organizaciju BiH i do sada je bio na različite načine urušavan od strane visokih predstavnika i različito primenjivan, istakao je Dodik.

Bosna i Hercegovina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda biće jedinstvena onoliko koliko se bude poštovao Ustav po kojem je tako i uređena, izjavio je Dodik. Tek kada se oslobodi stranaca koji imaju monopol na donošenje odluka o BiH će biti moguće, kaže, govoriti kao o zajednici.

Aktuelna vlast u Srpskoj, ističe Dodik, vodi racionalnu politiku u kojoj ne ulazi u avanture i kojom nastoji obezbediti maksimalnu dobit za RS. Zbog toga je, ističe, odlučeno da se pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu, istitucijama koje su, kako kaže, izraz nasilja visokog predstavnika, ponovo stavi pred narodne poslanike. Bez opšteg konsenzusa, smatra, referendum ne može biti sproveden.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track