JEZIVO OTKRIĆE HRVATSKIH NAUČNIKA: Opasni antibiotici rekom putuju ka Srbiji!
Foto: AP

lekovita voda

JEZIVO OTKRIĆE HRVATSKIH NAUČNIKA: Opasni antibiotici rekom putuju ka Srbiji!

Hrvatska -

Tim hrvatskih naučnika Instituta “Ruđer Bošković” dokazao je kako otpadne vode iz dela hrvatske farmaceutske industrije koje završavaju u Savi sadrže visoke koncentracije makrolidnih antibiotika, ponajviše azitromicina, što direktno uteče i na veću pojavu rezistentnih bakterija u okolini, uništavajući i deo rečnog živog sveta.

“Naše analize su pokazale da su otpadne vode iz lokalnih hrvatskih farmaceutskih industrija, pogotovo one iz proizvodnje azitromicina, itekako zagađene antibioticima, ali i bakterijama rezistentnim na te antibiotike".

"Konkretno, tokom proleća i zime našli smo azitromicin u koncentraciji i do 4 miligrama po litru, što je jako puno, oko dva puta više nego što imamo u našoj krvi dok pijemo antibiotik. U komunalnim otpadnim vodama koncentracije različitih antibiotika koji tamo najviše se nalaze putem urina uglavnom ne prelaze 10 mikrograma po litru, a mi smo u prikupljenim uzorcima našli do 400 puta veće koncentracije”, rekla je Udiković Kolić za Novi list.

Naučnici u svom radu nisu dali ime farmaceutske kompanije iz čijih su otpadnih voda uzimali uzorke, ali u radu se navodi da farmaceutska kompanija u čijim su otpadnim vodama pronađene visoke koncentracije azitromicina “ima dugu tradiciju proizvodnje azitromicina putem sinteze iz drugog makrolidnog antibiotika eritromicina”.

“Pliva deset godina ne ispušta svoje otpadne vode u vodotoke povezane sa Savom već se obrađene vode, u za to specijalnom pogonu koji zadržava 99 odsto aktivnih supstanci, ispuštaju u kolektor javne kanalizacije, gde se slivaju i ostale otpadne vode", kaže se u demantiju hrvatske kompanije.

Kurir.rs/Danas.hr

Foto: AP/Darko Vojinović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Samoubica visi na rubu mosta! Policajac u deliću sekunde povlači rizičan potez!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track