(VIDEO) UKLETA KUĆA UBIJA SVOJE VLASNIKE: Duhovi je opsedaju od Drugog svetskog rata, a evo ko samo može da je spasi
Foto: Youtubre screenshot/Peter Osvald

jezivo

(VIDEO) UKLETA KUĆA UBIJA SVOJE VLASNIKE: Duhovi je opsedaju od Drugog svetskog rata, a evo ko samo može da je spasi

Hrvatska -

Kilometar i po udaljena od hrvatskog grada Lovrana, stoji kuća kao svetionik na kamenom platou, a iznad nje je nekoliko stotina metara visoka kamena stena. Meštani su godinama u strahu izbegavali ruševnu kuću, koja je nekada bila hotel.

Veruju da kuću opsedaju duše zlostavljanih logorašica. Mnogi ni ne žele da pričaju o njoj, a oni koji progovore kažu samo da je prokleta. U kući su se događale čudne stvari, a postoje i svedočenja ljudi koji su 'za dlaku' izbegli tragediju.

Jedna od takvih priča je o uglednom opatijskom ugostitelju, koji se sa ljubavnicom sklonio od kiše u ruševnu kuću. Odednom se na spratu začula galama, smeh, lupanje čaša i tanjira, kao da je u toku raskalašena zabava.

Iznenađeni par se skamenio. Uprkos pljusku požurili su prema automobilu, upalili motor, ali se se točkovi vrteli na mestu. Auto je, kao na filmu, već polako klizio prema ivici duboke provalije. I kad su već pomislili da je kraj, u stenu iznad kuće je udario grom, a istog trenutka automobil je jurnuo prema putu.

Riječki radiestezista Borivoj Bukva pre desetak godina se ohrabrio i otišao da istraži duhove u kući. Prizor ga je šokirao. U ruševini su bile pletene fotelje, sto i kolevka kao i četiri tanjira na stolu. Pokušao je viskom da sazna šta se događalo u kući i dobio tri jasne naredbe da se gubi iz kuće. Poslušao je. Znao je da se sa tim ne treba šaliti.

Pogotovo zato što je kuća u poslednjih sto godina ubila sve svoje vlasnike, ali i slučajne prolaznike koji su samo boravili u njoj. Bukva je rekao kako će vlasnik kuće morati da bude stranac, jer je i njen prvi vlasnik bio stranac. Samo on će moći da je sredi i koristi u ugostiteljske svrhe, kako je bilo i na početku.

Nekada je kuća bila predivan hotel. Dolazili su gosti iz cele Austro-ugarske. Jedne večeri 1923. kuća je planula, a navodno ju je zapalio sam vlasnik zbog osiguranja. Nakon nekog vremena kuću je kupila jedna porodica i krenula u obnovu.

Međutim, pijavica je digla krov i razbacala crepove po selu. Nijedna druga kuća nije stradala. Vlasnik se zatim razboleo i umro. Drugi vlasnik umro je od iznenadne bolesti, a sledeći u saobraćajnoj nesreći nekoliko meseci pošto je krenuo u obnovu.

"Kuća je ta koja sama bira svoje vlasnike", objasnio je Bukva i dodao kako je imao osećaj da ga neko gura sa litice dok je bio tamo. Na dva unutrašnja zida kuće nacrtani su veliki krstevi, kao da je neko želeo da se zaštiti.

U kući su navodno boravila tri duha. Tri žene mučene su i ubijene u kući, jedna za vreme Drugog svetskog rata, a dve kasnije. Zbog toga su uz kuću tri raspeća. Glavni organizator zločina bio je italijanski fašistički oficir Skrobonja, koji je rođen u Reci. Bio je, pored ostalog, zadužen i da dovodi mlade devojke u štab italijanske vojske u Opatiji.

Fašisti su hvatali devojke i često cela sela odvodili u logor zbog saradnje sa komunističkim bandama u šumi. Deo devojaka završavao je u Opatiji, a one koje visoki oficiri ne bi odabrali za svoju zabavu, Skrobonja je, navodno, odvodio u kuću na osami.

U kući je bilo još ubistava, samoubistava i neobjašnjivih smrti, ali ti duhovi se nisu zadržali. Meštanka je ispričala kako je muškarac zbog ljubomore prerezao supruzi grkljan 1912. godine. Zatim se skinuo go i bacio sa stene. Imali su četvoro dece.

Sadašnji vlasnik je - stranac! Današnji vlasnik, čiji je pokojni otac stradao u saobraćajnoj nesreći nedugo pošto je počeo da popravlja kuću, napravio je od ugostiteljski objekt. To je i bila očeva želja. Ne veruje u priče o duhovima, a kuću je obnovio kakva je bila. Inače, on je poreklom Mađar i Italijan, a otac mu je imao austrijsko državljanstvo.

"Ovde smo već šest godina i ništa se čudno nije događalo. Upravo suprotno, gosti nam se rado vraćaju, puni su utisaka i kako kažu, kod nas se osećaju odlično", ispričala je suvlasnica hotela.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Duh ili noćna mora? Belo lane mu stalo na put i ne dozvoljava da prođe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track