ISTRAŽIVANJA: Makedonija je najnesrećnija zemlja regiona, ali zato je Meka za biznis!
Foto: Printscreen Faktor.ba, Profimedia

jasno

ISTRAŽIVANJA: Makedonija je najnesrećnija zemlja regiona, ali zato je Meka za biznis!

Severna Makedonija -

Makedonija je prema indeksu sreće najgora rangirana zemlja u regionu, ali najbolja kada se radi uslovima za poslovanje i ekonomske slobode.

Što se tiče indikatora slabosti zemalja, vrednosto pasoša, pretnje terorizmom i korupcije Makedonija je rangirana na sredini liste, rezultati su nekoliko istraživanja međunarodnih organizacija koje je sumirala Slobodna Evropa. Makedonija, prema indeksu slabosti zemalja Fonda za mir, bolje je rangirana od BiH i Srbije, a gore nego Crna Gora, Hrvatska i Slovenija. Na ovom rangiranju, Makedonija je na 112, Bosna i Hercegovina na 93, Srbija na 107, Crna Gora na 130, Hrvatska na 138, i Slovenija na 162. mestu. Što se tiče vrednosti pasoša, Makedonija je ponovo u sredini tabele među zemljama regiona, odnosno na 39. mestu. Iz Makedonije bez viza možete putovati u 108 drugih zemalja. Slovenija se nalazi na 10. mestu, Hrvatska na 14. mesto a Srbija je 35. mestu.

Što se tiče globalnog indeksa terorizma koje je sastavio Institut za ekonomiju i mir, Makedonija je ponovo u središtu liste zemaljana 92. mestu. Crna Gora je 122., Srbija 126., a Slovenija i Hrvatska dele 130. mesto. Prema parametrima za lakoću poslovanja koje je Svetska banka razvila za 190 zemalja, Makedonija je najbolje rangirana po svim zemljama u regionu i rangirana je na 11. mestu. Slovenija je 37, Srbija na 43, Hrvatska na 51, a Bosna i Hercegovina na 86. mjestu. Makedonija je najbolje rangirana zemlja u regionu i u pogledu ekonomskih sloboda i nalazi se na 31. mestu od 180 zemalja.

Što se tiče indeksa percepcije korupcije izračunava Transparensi Internešenel, iz 176 zemalja, Makedonija je na 90. mestu, u BiH je 83, Srbija 72, Crna Gora 64, Hrvatska 55, Slovenija 31. mesto. U pogledu slobode štampe Freedom House iz 199 zemalja, Makedonija je na 139, ispred nje su sve zemlje regiona. Kada je reč o globalnom indeksu sreće, koju je pripremio Institut za zemlju iz 155 zemalja, Makedonija je na 92 mestu, najgoe rangirana od svih zemalja regiona.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Faktor.ba/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track