MESIĆ: Ustašizacija ne dozvoljava Hrvatskoj da diše, u Crkvi postoje čisti fašisoidi!
Foto: Beta/Hina/Tomislav Pavlek

bivši hrvatski predsednik upozorava

MESIĆ: Ustašizacija ne dozvoljava Hrvatskoj da diše, u Crkvi postoje čisti fašisoidi!

Hrvatska -

Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas gostujući na HRT da "ustašizacija ne da Hrvatskoj da diše", te da u Crkvi postoje "čisti fašisoidi".

Upitan da li je možda za njegov stav o Jasenovcu krivo obrazovanje, odgovorio je kako je za to bila kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a, a svoje "ustaštvovanje" devedesetih godina pripisao je politici HDZ-a, jer je ta stranka, kako kaže, smatrala da se mora angažovati sve da bi se sprečio uspeh agresije.

On je gostujući na HRT-u kazao da je za etničko čišćenje BiH najodgovorniji Vens-Ovenov plan, ali i da u Hagu nije svedočio ništa lično o generalu Slobodanu Praljku.

Prema njegovim rečima, na početku je Hrvatska pomagala odbrani BiH, ali posle Vens-Ovenovog plana ta se politika menja.

"Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana", rekao je Mesić koji se sa prvim hratskim predsednikom razišao sredinom 1994.

U kritičkom osvrtu na Katoličku crkvu, Mesić kaže da ona ima negativnu ulogu u društvu.

"Imaju radikala i klerofašista u svojim redovima. Nisu se ogradili ni od onog veroučitelja koji poziva na klanje, nisu se osvrnuli ni na znakove sa slovom 'U' i križem unutar njega. To su bili križari, nakon II. sv. rata, negde su se zvali škriparima jer su očekivali sukob istoka i zapada", kazao je Mesić.

Za današnje stanje u Hrvatskoj rekao je kako se događa jedna pošast - a to je "da se menja istorija i da se pobednici iz Drugog svetskog rata proglašavaju gubitnicima, a gubitnici pobednicima".

Kako je rekao, krivac za to je obrazovanje, jer se po njegovom mišljenju mladim ljudima nude falsifikati istorije.

Za aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar Kitarović kaže da se uživela u ulogu zbog sukoba sa premijerom Andrejem Plenkovićem, te da njeno seljenje kabineta i nošenje zastave podseća na Titovu štafetu.

Zanima ga, kaže, dokle će to trajati, budući da "politika nije estrada" i da "populizam ne može biti politički izražaj".

Mesić je na pitanje kako Kitarović koristi ovlašćenja, podsetio da je pohvalio kada je išla u posetu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ali je dodao da mu je smetalo kada je poslala vojsku na granicu s Rusijom.

"Kad je mene Buš pitao da šaljem vojsku u Irak, ja nisam hteo", rekao je Mesić i dodao da nema koristi od svrstavanja s politikom Mađarske i Poljske, jer su to države koje EU previše kritikuje.

Za granični spor sa Slovenijom Mesić krivi hrvatsku diplomatiju.

"Sastanak Cerar - Plenković je totalni promašaj. To nema smisla. Oni se nađu javno i ni jedan ne želi da popusti. Trebalo je da se negde daleko od javnosti sastanu opunomoćenici jedne i druge strane", smatra Mesić.

Navodi da je problem ribarenja u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj uvali, trebalo rešavati parcijalno.

"Hrvatska je objektivno bolje prošla. Trebalo je to drukčije napraviti, ali Slovenci su pred izborima i imaju neke druge interese", smatra Mesić.

Upitan da li Plenković može da kontroliše radikalnu struju HDZ, Mesić kaže da aktuelni premijer ne spada u ljude koji su stvarali HDZ, da nema tu snagu u strukturi vladajuće stranke, te da ga je za vođu izabrao "misleći deo HDZ".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Hina/Tomislav Pavlek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja