JANDROKOVIĆ O IZJAVI SNV O PRAVIMA SRBA U HRVATSKOJ: Srbi mogu da šalju kakve hoće zahteve, Sabor će odlučiti kako će biti
Foto: Printscreen YouTube

13 TAČAKA

JANDROKOVIĆ O IZJAVI SNV O PRAVIMA SRBA U HRVATSKOJ: Srbi mogu da šalju kakve hoće zahteve, Sabor će odlučiti kako će biti

Hrvatska -

ZAGREB - Pedsednik Hvatskog sabora Goran Jandroković izjavio je povodom zaključaka Srpskog narodnog veća koje treba ostvariti u borbi za neostvarena prava i očuvanje onih koja ostvarena, sročenih u 13 tačaka, rekao da će o tome odlučivati parlament.

"Oni mogu da šalju zahteve kakve žele, ali parlamentarna većina će odlučiti o tome što je ispravno, a šta ne", rekao je Jandroković za HRT.

U 13 tačaka predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ne vidi ništa što već, kako tvrdi, nije regulisano postojećim zakonima.

"Postoje zakoni, postoje mere koje je donela hrvatska vlada. Treba se držati onoga što je dogovoreno, treba se držati zakona i prava koja imaju manjine u Hrvatskoj i to je rešenje", precizrao je Jandroković.

foto: Printscreen YouTube

Lovro Kuščević

Ministar uprave Lovro Kuščević nije upoznat sa zahtevima SNV, pa tako ni onim po kojem bi institucije srpske zajednice dobile status manjinskih samouprava, ali dodaje da su nacionalne manjine zastupljene u predstavničkim i izvršnim telima lokalne uprave i samouprave. On tvrdi da se to strogo kontroliše.

Inače, u Izjavi objavljenoj na zvaničnoj sajtu SNV, stoji da hrvatske vlasti često osporavaju obnovljena prava, a pokušaju da naruše i položaj obezbeđen međunarodnim sporazumima, poput Erdutskog sporazuma i Pisma namere, Ustavom, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i posebnim zakonima.

"Zato nam i u narednom razdoblju predstoji borba za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena. To bi trebalo deliti sa svim demokratskim organizacijama, jer je to ujedno i borba za demokratsku Hrvatsku," ističe se u Izjavi. Navodi se i da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, pa se od vlade i institucija traži da zaustave taj trend i u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i međunarodnim obavezama počnu da sprovode politiku zapošljavanja pripadnika srpske zajednice i "ponovo donesu, ali ovaj put i sprovedu, akcijski plan o zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina."

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track