VEČERNJI: Komisija za součavanje s prošlošću nije se još usaglasila oko predloga Plenkoviću
Foto: Beta/Hina/Emanuel Soca

nisu tačni navodi medija

VEČERNJI: Komisija za součavanje s prošlošću nije se još usaglasila oko predloga Plenkoviću

Hrvatska -

Vladina Komisija za suočavanje s prošlošću trebalo bi danas da objavi zaključke o upotrebi simbola i odnosu prema nedemokratskim režimima, koji će premijeru Andreju Plenkoviću poslužiti da predloži izmenu ili donošenje novih zakonskih propisa.

Hrvatski mediji su juče objavili, pozivajući se na svoje izvore, da je Komisija odlučila da zabrani upotrebu ustaškog pozdrava "za dom spremni", osim u grubu HOS-a, ali ne i zvezdu petokraku, što je izazvalo burne reakcije u hrvatskoj javnosti.

Upravo isklesani utaški poklič u grub HOS bio je povod da premijer Plenković predloži formiranje ovakve komisije, a nakon što se poklič "za dom spremni", u okviru HOS-ovskog grba, našao na spomen ploči u centru Jasenovca.

Večernji list, međutim, tvrdi, takođe se pozivajući na pozudana saznanja, da to nije tačno.

"Pouzdano doznajemo da nije tačno ono što su mediji objavili, da se do juče Komisija usuglasila o tome da će pozdrav 'za dom spremni' biti zabranjen svuda osim u grbu HOS-a, a petokraka dopuštena", navodi ovaj zagrebački dnevnik.

Predsednk vladine Komisije, akademik Hrvoje Kusić, piše list, ne iznosi stavove tog vladinog tela, što je, kako se, podseća, stav I saglasnost svih članova.

Večernji ističe da je Kusić rekao samo da "ne želi da komentariše glašine". "Mogu jedino reći da ćemo sa stavom Komisije izaći danas", rekao je Kusić.

Pozivajući se istovremeno na druge članove Komisije, Večernji tvrd da su svi do sada izneti stavovi u vezi sa ustaškim pozdravom I zvezdom petokrakom bili pojedinačni stavovi tog tela, a ne i zaključci.

"Sigurno je jedino da u Komisiji postoji grupa članova koja se protivi izjednačavanju simbola komunističkog i ustaškog režima i zabrani petokrake i ona druga koja drži da sve simbole nedemokratskih režima u skladu s odlukama Ustavnog i Evropskog suda za ljudska prava treba kontekstualizovati pa u različitom kontekstu isti simbol može biti (ne)dopustiv, poput pozdrava 'za dom spremni' u grbu HOS-a", ističe hrvatski dnevnik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Hina/Emanuel Soca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja