NOVI VERBALNI RAT: Državni vrh Hrvatske ponovo u zavadi
Foto: Fonet, EPA

Ista stranka, dve struje

NOVI VERBALNI RAT: Državni vrh Hrvatske ponovo u zavadi

Hrvatska -

Hrvatka predsednica i premijer, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, ne propuštaju više nijednu priliku za "verbalni rat" u javnosti, pa je tako šefica hrvatske države predsedniku vlade danas poručila da nije problem ako je "nije nju doživeo", ali je problem ako nije doživeo kritike Evropske komisije.

Evropska komisija kritikovala je, naime, Hrvatsku zbog sporosti u sprovođenju reformi, posebno zbog finansijskih izdvajanja za veterane. Na to je reagovala predsednica Grabar Kitarović rekavši da je zapravo Evropska komisija u tom izveštaju zapravo samo potvrdila da Hrvatska kaska za drugim državama, članicama EU.

Plenković je ranije danas novinarima rekao da i "nije doživeo njene kritike", te da je ona "sigurno u kampanji".

Grabar-Kitarović je potom, nakon sednice Štaba civilne zaštite zbog pripreme za obranu od poplava, vrlo otvoreno poručila da je njena dužnost da upozorava na problem.

"Moja je dužnost je da upozoravam na društvene i privredne trendove. Nije problem u tome da mene neko nije doživeo, problem je ako nije doživeo kritike Evropske komisije i evropskih institucija koje upozoravaju na one trendove o kojima sam ja govorila. Treba se uhvatiti u koštac s problemima, donositi odluke i provoditi reforme", rekla je predsednica, preneli su hrvatski mediji.

Poručila je da je Evropska komisija izveštajem poručila da je potencijalni hrvatski rast nedovoljan te da se Hrvatska ne reformiše dovoljno dobro.

"Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo s najrazvijenijim državama Evropske unije, već i s onim državama s kojima smo do juče bili izjednačeni. Ako ne i razvijeniji", rekla je Kolinda u četvrtak.

Plenković je, upitan jutros kako komentariše izjavu predsednice rekao: "Nisam nešto preterano doživeo te kritike. Predsednica ima svoje stavove, izražava ih na način na koji ih izražava. Siguran sam da se na taj način priprema za kampanju. Mi se u vladi svaki dan suočavamo s problemima. Tako ćemo i dalje".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet-EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: FSS trenira strogoću. Imaju li ove kazne smisla?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track