SUPERMILIONERI IZ KOMŠILUKA: Samo 120 Hrvata ima više od 30 miliona dolara!
Foto: Profimedia

Ima se, Može se

SUPERMILIONERI IZ KOMŠILUKA: Samo 120 Hrvata ima više od 30 miliona dolara!

Hrvatska -

Od njih 120, 11 hrvatskih supermilionera ima neto imovinu veću od 100 miliona dolara. Uz to, Hrvatska ima i 11.900 milionera 'lakše kategorije' (s imovinom većom od milion dolara, odnosno 6 miliona kuna)

Prema najnovijem izveštaju londonske konzultantske kuće Najt Frank, broj ultramilionera, čija neto imovina prelazi 50 miliona dolara, u svetu se povećao na njih 129.700, što je 10 odsto više nego prethodne godine. Procenjuje se da je neto imovina tih ultramilionera vredna 26.400 milijardi dolara. Najveći deo, njih oko 35 odsto ili 44 hiljada, smestio se u Severnoj Americi. Međutim, novost je da Evropa više nije na drugom mestu u svetu po broju bogataša, jer ju je pretekla Azija.

Najnovije podatke o rastu bogatih po pojedinim državama, pa tako i u Hrvatskoj, londonska kuća nije objavila. Međutim, prema podacima londonske konzultantske kuće koje su objavili u 2017. godini, broj supermilionera - s imovinom većom od 30 miliona dolara - u Hrvatskoj je prošle decenije porastao za 33 odsto. To je dvostruko više od njihovog rasta u Evropi (17 odsto), a znatno sporije od svetskog proseka (42 odsto).

Hrvatska ima oko 120 supermilionera 'teških' više od 30 miliona dolara, među kojima njih 11 ima neto imovinu veću od 100 miliona dolara, prema poslednjoj proceni Najt Franka.

Hrvatska ima i 11.900 milionera 'lakše kategorije', a to su oni čija je imovina veća od milion dolara, odnosno 6 miliona kuna.

Ti podaci ne odnose se na ukupan broj hrvatskih bogataša, već samo na one koji su prijavljeni, tj. sa zvaničnim prebivalištem u zemlji.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track