RUSKA PACKA HRVATSKOJ: Proterivanje diplomata neprijateljski čin
Foto: Profimedia

jasna poruka

RUSKA PACKA HRVATSKOJ: Proterivanje diplomata neprijateljski čin

Hrvatska -

Ambasada Rusije u Hrvatskoj izrazila je danas žaljenje zbog odluke hrvatskog državnog vrha da iz solidarnosti s Velikom Britanijom protera jednog ruskog diplomatu, ocenivši da je reč o neprijateljskom potezu.

"Izražavamo duboko žaljenje što je hrvatska strana, sledeći u koloseku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donela brzu i loše smišljenu odluku, čije će posledice negativno odjeknuti za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-privredni deo", saopštila je ruska ambasada.

U saopštenju koje je prenela agencija Hina navodi se da Rusija taj hrvatski potez smatra neprijateljskim i potezom koji ne odgovara zadacima i interesima rusko-hrvatskih odnosa. Uz to je istaknuto i da će u najkraćem roku biti poznate ruske protivmere.

Hrvatska je jedna od 14 država članica Evropske unije koja se odlučila da protera deo ruskog diplomatskog osoblja kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji.

Velika Britanija je okrivila Rusiju za trovanje, a zvanična Moskva odbacila je te optužbe.

Kao vid solidarnosti s Londonom, SAD i EU su objavile proterivanje ruskih diplomata.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da će iz solidarnosti s Velikom Britanijom jedan ruski diplomata biti proglašen personom non grata.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track