Najnovije vesti

DRMA SE PLENKOVIĆEVA VLADA? HRAST izašao iz vladajuće koalicije, podrška pala na 77 poslanika!
Foto: Beta/Denis Cerić

BURNA SEDNICA

DRMA SE PLENKOVIĆEVA VLADA? HRAST izašao iz vladajuće koalicije, podrška pala na 77 poslanika!

Hrvatska

Uoči današnjeg nastavka prolećnog zasedanja Sabora, novi nesporazumi potresaju ionako tanku vladajuću većinu i vladu Andreja Plenkovića, koju su definitivno napustili i poslanici HRASTA, pa je podrška pala na 77 poslanika.

Izlazak HRASTA iz koalicije saopštio je poslanik Hrvoje Zekanović rekavši da je ratifikacija Istanbulske konvencija granica preko koje ta stranka ne može da pređe.

Zekanović je to rekao sinoć na sednici Kluba poslanika HDZ koju je potom odmah i napustio, iako mu je Branimir Glavaš rekao da ostane i ne pravi spektakl.

Kako prenose hrvatski mediji, premijer Plenković je rekao da ga Zekanovićev odlazak ne brine, kao ni sve tanja većina.

"Niko drugi neće slediti taj put, to je sasvim jasno nakon današnje rasprave. Mislim da on i njegova stranka nastoje da potenciraju ovu temu i na njoj poentiraju, a zaboravljaju da nije bilo HDZ i naše dobre volje, da ne bi bili u Saboru", rekao je Plenović.

Plenković, koji je u utorak uveče još jednom pokušao da utiče na protivnike ratifikacije iz svoje stranke da se predomisle.

Apelovao je da se poštuje odluka stranačkih tela te istakao da to što su neki protiv, shvata kao pokušaj destabilizacije stranke i da su protiv njega.

Plenković je rekao i da je u pitanju stvaranje histerije i pozvao stranačke kolege da razmisle do petka, kada će na dnevnom redu biti glasanje o Istanbulskoj konvenciji.

Poručio je i da neće biti sankcija za one koji su protiv.

Jedan od najvećih protivnika ratifikacije, bivši ministar spoljnih poslova i nekada veoma blizak Plenkoviću, Davor Ivo Štir.

Inače, današnja sednica započela je poslaničkim pitanjima premijeru i ministrima.

Sabor će od danas zasedati do 13. jula kada će imati letnju pauzu.

Očekuje se da će sednica biti jedna od najburnijih u Saboru u poslednjih nekoliko godina.

Naime, na dnevnom redu su, nakon "aktuelnog prepodneva", rasprava o Istanbulskoj konveciji, a potom i o opozivu ministarke privrede Martine Dalić.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Beta/ Denis Cerić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...