SKANDAL U SPLITU: Fratra pedofila pustili iz pritvora, spasava ga zastarevanje slučaja
Foto: Vikipedija

jezivo

SKANDAL U SPLITU: Fratra pedofila pustili iz pritvora, spasava ga zastarevanje slučaja

Hrvatska -

Fratar splitskog samostana sv. Frane koji je suspendovan zbog sumnje da je dugi niz godina seksualno zlostavljao maloletnike, u petak je u splitskoj policiji ispitan u sklopu istrage pokrenute nakon što je afera izbila u javnost.

Danas 78-godišnji fratar, doznajemo, prilikom razgovora s istražiteljima negirao je sve optužbe te je nakon ispitivanja pušten.

U policiji se pojavio sam bez advokata, a ceo njegov iskaz je snimljen i kamerom pa će sav materijal biti, nakon formalnog zaključivanja policijske istrage, predan nadležnom Opštinskom državnom tužilaštvu koje će, potom, da odluči šta će se dalje dešavti.

Naime, prema onome što se javno zna, sve strahote koje su danas odrasli muškarci kao deca doživeli s navedenim fratrom, događale su se početkom i sredinom 90-ih godina prošlog veka pa je vrlo moguće da će sva ta njegova (ne)dela, što se tiče krivičnog postupka i civilnog prava, proći nekažnjeno s obzirom na zastarevanje.

Podsetimo, pedofilski skandal kakav nije zabeležen u istoriji splitske Crkve izbio je nakon što je Splitsko-makarska nadbiskupija početkom aprila priopštila da je Nadbiskupski ordinarijat u Splitu primio "obaveštenje o mogućem krivičnom delu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije pa je na osnovu toga, u skladu s propisima kanonsko prava, i biskup izrekao kleriku meru obustave sispenzije".

Prijavu je još u decembru 2017. godine podneo aktualni iguman samostana sv. Frane, a nakon što se otkrilo o kome se radi, počele su se javljati i druge žrtve koje nisu imale nikakve veze sa slučajem opisanim u toj prijavi, a od kojeg je sve krenulo.

Javio se tako i jedan muškarac koji je tvrdio da je još 2011. godine upoznao vrh Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca sa onim što se njemu događalo početkom 90-ih kada je imao tek 15 godina. On je, kako je kazao, bio žrtva navedenog fratra tako što ga je on u sakristiji dirao po intimnim dijelovima tela.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija Foto Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track