Najnovije vesti

POZNATI HRVATSKI PISAC ISPROZIVAO KOLINDU I SABOR Pilsel: Pozdrav 'za dom - spremni" u bilo kakvoj upotrebi i obliku u Hrvatskoj mora biti zabranjen!
Foto: Printscreen YT

Zahteva poštovanje ustava

POZNATI HRVATSKI PISAC ISPROZIVAO KOLINDU I SABOR Pilsel: Pozdrav 'za dom - spremni" u bilo kakvoj upotrebi i obliku u Hrvatskoj mora biti zabranjen!

Hrvatska

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković nema više prostora za vrdanje i mora hitno u Sabor da pošalje zakonski predlog kojim će se izglasavanjem u parlamentu rešiti pitanje upotrebe ustaškog pokliča "za dom spremni", poručio je ugledni hrvatski pisac i teolog Drago Pilsel.

"Pozdrav 'za dom - spremni" u bilo kakvoj upotrebi i obliku u Hrvatskoj ne dolazi u obzir i mora biti zabranjen, suprotno nastojanjima Kolinde Grabar-Kitarović da se rehabilituje, a oni koji tu zabranu prekrše, moraju biti kažnjeni strogo i bez ikakvog popuštanja, kako se to radi u Nemačkoj ili Austriji", naveo je Pilsel u kolumni objavljenoj nakon jučerašnjeg incidenta u Jasenovcu.

 

Ako se to ne bi dogodilo, značilo bi da su za Grabar-Kitarović, Plenkovića i predsednika Sabora Gordana Jandrokovića "žrtve ustaškog terora teren po kojem se može i sme gaziti da bi se skupljali politički poeni", naveo je Pilsel.

 

Podseća da je NDH bila jedina država u Evropi koja je imala rasne zakone prema uzoru na nacističke, a ko to, kako kaže, ne shvata i ne prihvata, taj je neprijatelj savremene Hrvatske i Evrope.

 

Uoči jučerašnje državne komemoracije žrtvama jasenovačkog logora, treće po redu, što je slučaj već tri godine, na mestu gde je nekada bila spomen ploča HOS, dvojica pripadnika tih snaga su razvili zastavu sa natpisom "za dom spremni".

 

Pilsel smatra da prostora za vrdanje ne bi smeli više da imaju ni Jevreji, ni Srbi, ni antifašisti, koji bi, kako kaže, trebalo da zahtevaju od Sabora da prekine pokroviteljstvo nad blajburškom paradom sve dok se tamo, na Blajburškom polju održavaju komemoracije ustaškim vojnicima.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto Kurir.rs

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...