ŠOKANTNO OTKRIĆE! Ženu iz Tuđmanove familije su spalili kao vešticu!
Foto: Profimedia

do sada nepoznati detalji

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Ženu iz Tuđmanove familije su spalili kao vešticu!

Hrvatska -

Nekadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman dosta se interesovao za svoje poreklo.

Tako je jednom prilikom rekao kako mu je jedan Jevrejin na Harvardu rekao da njegovo prezime potiče iz Irana.

"Na čuvenom Harvardu rekao mi je neki Jevrejin sa jednog međunarodnog skupa kako je moje prezime iranskog podrela jer "taj - man u vašem prezimenu nije ni nemačkog ni jevrejskog porekla’, izjavio je svojevremno Tuđman.

Hrvatski mediji danas, na godišnjicu rođenja njihovog prvog predsednika, otkrivaju i neke manje poznate detalje o njegovoj porodici naglašavajući kako je njegova porodica bila ukleta.

Krojio zakone prema potrebama porodice

Njegova porodica je devedesetih godina, nakon što je on postao prvi hrvatski predsednik, postala najmoćnija u zemlji. Od istoričara koji nije smeo napustiti SFRJ kako ne bi širio nacionalističke ideje i koji nije smeo javno istupati, Franjo Tuđman postao je autoritativni čelnik nezavisne Hrvatske.

Imao je ogromnu moć nad celim sistemom. Krojio je zakone prema potrebama svoje porodice i prijatelja. Njegova deca i njihove porodice živele su neverojatno lagodnim životom dok god je Tuđman bio na čelu države.

Ali nakon toga, sve je za njih pošlo nizbrdo. Danas izbegavaju istupanje u javnosti.

Jedna od poslednjih veštica

Porodično stablo Tuđmana nije geografski rašireno. Njegovi su roditelji rođeni u susednim mestima. Porodica Tuđman potiče iz Hrvatskog zagorja, iz okoline Oroslavja, odnosno sela Žejinci.

U popisu kraljevskog poreza u Pušći na vlastelinstvu u vlasništvu Suzane Ratkaj stoji da na posedu žive kmetovi Andrija, Mihael i Lovro Toczman (Točman). Naučnici smatraju da je reč upravo o današnjem prezimenu Tuđman.

Kmet Andrija, koji je radio na posedu vlastelinke Dore Konjske, upisan je kao Tucman, dakle verovatno Tučman.

To se prezime ponavlja i 1747. godine. Supruga Stjepana Tucmana iz Pušće bila je optužena da je veštica, pa su je spalili.

Navodno je bila jedna od poslednjih koja je tako završila.

Kruži teorija da su mu je roditelje ubila OZNA

Pojavile su se spekulacije da se radilo o ubistvu i samoubistvu, ali prevladala je teorija o tome da ih je ubila jugoslavenska tajna policija OZNA jer je Stjepan Tuđman kritikovao komunističku vlast.

Tuđmanovi su u Beogradu živeli do 1961. godine.

Broz je zaštitio Tuđmana

Franjo je osnovao Institut za istoriju radničkog pokreta, radio je kao profesor na fakultetu.

Zbog nacionalističkih ideja i ponajpre zbog potpisivanja Deklaracije o hrvatskom jeziku 1967. godine izbacili su ga iz Saveza komunista Hrvatske i ostao je bez mesta na fakultetu.

Osuđen je na dve godine zatvora 1972. godine, a kazna mu je kasnije smanjena na devet meseci.

Nikad potvrđena priča kaže da je tada lično Josip Broz rekao Krleži: Tuđmanu ne pakovati.

Ali, ponovno je uhapšen 1980. godine jer je u intervjuima za evropske medije kritikovao socijalistički sistem Jugoslavije. Dobio je i zabranu javnog istupanja, a pasoš su mu vratili 1987. godine.

Kurir.rs/Express/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track