MEDIJI SE HVALE: Ovo proglašavaju najvećom hrvatskom bitkom Drugog svetskog rata! Srbi kao da nisu ni postojali (VIDEO)
Foto: Vikipedija

sutjeska

MEDIJI SE HVALE: Ovo proglašavaju najvećom hrvatskom bitkom Drugog svetskog rata! Srbi kao da nisu ni postojali (VIDEO)

Hrvatska -

Na današnji dan 15. maja 1943. godine na prostoru jugoistočne Bosne i Hercegovine i Crne Gore nemačke snage udružene sa Italijanima, ustašama i četnicima otpočele su vojnu operaciju "Švarc" u istoriografiji poznatu kao Peta ofanziva, a najpoznatiju pod nazivom Bitka na Sutjesci.

Ta bitka je trajala od 15. maja do 16. juna 1943. godine a tom operacijom su Sile osovine planirale da zaposednu jadransko zaleđe uoči iskrcavanja Saveznika u Sredozemlju, koje je usledilo početkom maja te godine.

U Bici na Sutjesci, na strani Sila Osovine pod nemačkim zapovedništvom, učestvovalo je 127.000 kopnenih vojnika sa velikim brojem oklopnih vozila i više od 300 borbenih aviona. S druge strane je bilo 18 hiljada jugoslovenskih partizana od kojih su skoro polovina bili Hrvati, pa se Bitka na Sutesci često naziva “hrvatskom bitkom”, tvrde hrvatski mediji.

Upravo zbog činjenice da su u toj bici najviše stradali Hrvati – partizani iz Dalmacije, početkom ove godine poslanik SDP u Saboru Ranko Ostojić predložio je da ta ustanova preuzme pokroviteljstvo nad obeležavanjem 75. godišnjice Bitke na Sutjesci.

Ali, predsedništvo Sabora odbilo je Ostojićev predlog uz obrazloženje da se bitka vodila na područjima drugih država, a ne Hrvatske.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track