UHAPŠENIM USTAŠAMA PRODUŽEN PRITVOR: Austrijski sud oštriji prema neonacističkim ispadima nego ranije!
Foto: Profimedia

do suđenja iza rešetaka

UHAPŠENIM USTAŠAMA PRODUŽEN PRITVOR: Austrijski sud oštriji prema neonacističkim ispadima nego ranije!

Hrvatska -

Najnovije odluke suda u Klagenfurtu u vezi sa šestoricom hrvatskih državljana koji su uhapšeni na skupu u Blajburgu pokazuju da je tamošnje pravosuđe odlučilo da pokaže strožiji odnos prema ustaškom okupljanju, koji evropski mediji nazivaju "najvećim fašističkim okupljanjem u Evropi".

Uhapšenima je produžen pritvor a suđenja su im zakazana za kraj juna. Ove odluke su različite u odnosu na sudsku praksu prethodnih godina, kada se malobrojni ljudi koji su hapšeni zbog neonacističkih ispada nisu duže držali u pritvoru.

Na primer, hrvatski državljanin koji je prošle godine uhapšen u Blajburgu zbog nacističkog pozdrava, koji je usput i medijima hvalio Adolfa Hitlera, suđenje je čekao na slobodi, a ono se održalo tek 11 meseci kasnije.

Portparolka suda u Klagenfurtu Eva Jost-Draksel rekla je da je odluka "u skladu s optužnicom" i napomenula je da im se po Zakonu o zabrani nacističkih simbola može izreći kazna i do deset godina zatvora.

Ona je dodala i da je na telefonu optuženog 26-godišnjaka pronađena slika na kojoj nacistički salutira, kao i digitalna kopija Hitlerove knjige "Main Kampf".

Kurir.rs / Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track