Najnovije vesti

IZRAELSKI MEDIJI O HRVATSKOJ: To je dom najvećeg oživljavanja neofašizma
Foto: Profimedia

jasno

IZRAELSKI MEDIJI O HRVATSKOJ: To je dom najvećeg oživljavanja neofašizma

Hrvatska

Izraelski dnevnik Džerusalem Post objavio je komentar pod naslovom "Hrvatsko oživljavanje neofašizma", a u tekstu autora Majkla Frojnda se ističe da je Hrvatska "dom možda najvećeg i najviše prožimajućeg oživljavanja neofašizma u proteklim decenijama" u celoj Evropskoj uniji.

"Uprkos rastu tog pokreta i sve glasnijem prisustvu u javnom životu Hrvatske, te pretnji koju predstavlja za stabilnost Zapadnog Balkana i šire, zapadni i evropski zvaničnici učinili su malo kako bi osudili ovaj zabrinjavajući trend", piše Džerusalem Post, koji komemoraciju kod Blajburga navodi kao istaknuti primer savremenog hrvatskog neofašizma.

 

Citira se iz govor predsednika hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je ove godine na Blajburgu izjavio da "danas odaju počast civilnim i vojnim žrtvama", uz objašnjenje da se iza te naoko blede izjave krije "zastrašujuće divljenje koljačkom profašističkom ustaškom pokretu, koji je odgovoran za smrt više desetina hiljada Jevreja, Srba, Roma i drugih ljudi tokom rata".

 

"Odavati počast ubijenim ustaškim vojnicima je čin moralne propasti, kojim se žele prebrisati zločini ratnog režima zla iza kojega je ostalo nasleđe brutalnosti i krvoprolića", navodi uticajni izraelski dnevnik, prensi portal Index.hr.

Džerusalem Post ističe kako je "sramota da hrvatska Katolička crkva i državne vlasti aktivno učestvuju u tom događaju svake godine", te da je neprihvatljivo što austrijske vlasti odobravaju njegovo održavanje.

 

List napominje da se Hrvatska nikada nije kako treba suočila s nasleđem NDH, te prevladava stav kako su Hrvati u Drugom svetskom ratu bili samo žrtve, a ne i počinitelji zločina.

"Još gore, primetan je porast nostalgije za ustašama u savremenoj Hrvatskoj, s redovnim i otvorenim izrazima neonacizma i fašizma u javnosti", konstatuje se u tekstu. Navodi se da su neki političari osudili te pojave, ali da se ne čini dovoljno na edukaciji mladih o užasima ustaškog režima.

 

Na kraju komentara u Džerusalem Postu konstatuje se da ulazak u Evropsku uniju nije pomogao u tome da se "umire antisemitski i antisrpski ekstremizam i mržnja koji prožimaju hrvatski javni život", te da ćutanje EU u ovoj temi pogoduje "ponovnom usponu fašističke pretnje na Balkanu".

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...