HRVATSKI DESNIČARI: Imamo dovoljno glasova za referendum da ograničimo prava Srba i drugih manjina! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook/24sata Politiko

SKANDALOZNO!

HRVATSKI DESNIČARI: Imamo dovoljno glasova za referendum da ograničimo prava Srba i drugih manjina! (VIDEO)

Hrvatska -

ZAGREB - Ultradesničarska grupa "Narod odlučuje", koja se zalaže za izmenu hrvatskog zakona, saopštila je danas da je prikupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma na kom bi se ograničila prava nacionalnih manjina.

"Narod odlučuje" saopštio je da je prikupio skoro 400.000 potpisa za održavanje referenduma, a cilj je da se smanji broj poslanika u hrvatskom parlamentu sa 150 na maksimum 120, da se smanji broj poslanika iz redova nacionalnih manjina i da im se zabrani da glasaju o najvažnijim pitanjima kao što je formiranje vlade i nacionalni budžet.

Eventualno održavanje referenduma kritikovale su grupe koje se bore za ljudska prava i partije leve orjentacije, koje smatraju da bi uvođenje ograničenja prava poslanika iz redova nacionalnih manjina bilo protivno ustavu i osnovnim princima parlamentarne demokratije.

Najveća nacionalna manjina u Hrvatskoj su Srbi.

Dva pitanja bi bila postavljena na referendumu - prvo se odnosi na opšte odredbe izbornog sistema, optimalni izborni prag i slično, a drugo bi glasilo "Želite li da se u Ustav doda član po kojem poslanici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o poverenju Vladi i donošenju državnog budžeta?".

Potpisi za dva referendumska pitanja prikupljali su se od 13. do 27. maja na oko hiljadu lokacija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Facebook/24sata Politiko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track