AFRIČKI NOVINAR ZAPUŠIO USTA PLENKOVIĆU: Mi želimo da živimo u Nemačkoj ili Francuskoj, a ne u Hrvatskoj (VIDEO)
Foto: EPA, PrintScreen

ODGOVOR

AFRIČKI NOVINAR ZAPUŠIO USTA PLENKOVIĆU: Mi želimo da živimo u Nemačkoj ili Francuskoj, a ne u Hrvatskoj (VIDEO)

Hrvatska -

Hrvatski premijer, Andrej Plenković, juče je govorio o demografskim problemima za koje je poručio kako nisu tu od juče, a onda je svoju zemlju uporedio s afričkim državama rekavši kako bi u Africi žudeli da imaju standard kao u Hrvatskoj.

"Taj trend je svojstven mnogim zemljama u Evropi upravo naše veličine, to je jedno od osnovnih pitanja, i juče smo delimično o tome govorili, imate ogromne demografske trendove u zemljama Afrike i Bliskog istoka gde je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi molili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj", kazao je Plenković.

Tim povodom je novinar Srećko Matić, svog kolegu iz Kenije, Krispina Mvakideua, dopisnika za Dojče Vele upitao o ovoj premijerovoj izjavi. Pitao ga je i znaju li Afrikanci uopšte za Hrvatsku.

"Ne znam o čemu je hrvatski premijer govorio kada je rekao da većina Afrikanaca sanja o hrvatskom načinu života. Nisam siguran da toliko Afrikanaca uopšte zna gde je Hrvatska i kakav je to život tamo. Siguran sam da je OK, i da je u redu, ali kada biste razgovarali s većinom Afrikanaca rekli bi vam da žele da žive u zemljama poput Nemačke. Znate, u uobičajenim uticajnim bogatim zemljama, poput Nemačke, Francuske, SAD-a ili pak Australije. To su zemlje u koje većina Afrikanaca migrira. Naravno, uz Veliku Britaniju", poručio je.

"Ali Hrvatska je uglavnom mala i mislim da je u istoj kategoriji zemalja kako Bugarska ili malih zemalja balkanskih nacija. Ne slažem se baš s tom izjavom da brojni Afrikanci sanjaju o hrvatskom načinu života", zaključio je Mvakideu.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Twitter/Srecko Matic /

EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track