CERAR: Austrijska vojna vežba na granici je provokativna i nepotrebna
Foto: EPA/ Stephanie Lecocq

oštro

CERAR: Austrijska vojna vežba na granici je provokativna i nepotrebna

Region -

Odlazeći slovenački premijer Miro Cerar ocenio je danas da je velika vojna vežba austrijske policije i vojske duž slovenačke granice "donekle provokativna".

Naime, i pored protivljenja Slovenije, austrijske snage bezbednosti održale su danas na graničnom prelazu Špilfeld ka Sloveniji vežbu "Pro Borders" prikazujući hitne mere za sprečavanje ilegalne migracije.

U vežbi je učestvovalo oko 500 policajaca i 220 vojnika, kao i vojna oprema, među kojima i oklopna vozila, te i helikopteri vojske i policije Austrije.

Cerar je novinarima posle sastanka sa šefovima parlamentarnih stranaka o nedavnom mini samitu EU o migracijama, rekao da Slovenija adekvatno štiti spoljne granice Šengena.

Zbog toga je, dodaje, austrijska vežba nepotrebna. "Smatramo to čak donekle provokativnim", rekao je Cerar.

On je rekao da bi vežba mogla da bude opravdana samo da je zabeležen porast migracije, ali da to nije slučaj te da "nije primetan priliv ilegalnih migranata iz Slovenije u Austriju".

Slovenija zagovara jačanje kontrola na spoljnim granicama EU dok i sama nastoji da zaštiti Šengenski prostor zbog čega austrijska kontrola granica nije opravdana, zaključio je Cerar.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track