DOKUMENTA: Policija treba da podnese krivičnu prijavu protiv Tompsona
Foto: Printskrin

ZBOG USTAŠKOG POZDRAVA

DOKUMENTA: Policija treba da podnese krivičnu prijavu protiv Tompsona

Hrvatska -

Hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću Dokumenta pozvao je danas policiju da podnese prijavu protiv pevača Marka Perkovića Tompsona, zato što je na koncertu povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih veterana i Dana Grada Gline više puta ponovio ustaški pozdrav "Za dom spremni", započevši njime pesmu "Bojna Čavoglave".

Policija je saopštila da je na sinoćnjem Tompsonovom koncertu zabeležila šest prekršaja, od kojih su se četiri odnosili na isticanje nedozvoljenih simbola, a da zbog pozdrava "Za dom spremni" nije preduzela mere jer se, prema dosadašnjoj sudskoj praksi, ne radi o podsticanju na mržnju već da je ustaški pozdrav deo teksta pesme "Bojna Čavoglave".

Tompson je početkom maja pred Prekršajnim sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je prošle godine u tom gradu, na proslavi godišnjice akcije "Oluja", tokom izvođenja "Bojna Čavoglave" uzviknuo "Za dom spremni".

"Nedopustivo je, naime, da policija odustaje uz objašnjenje da je ustaški poklič sastavni deo Tompsonove pesme, temeljeći to na odluci sudije za prekršaje iz Slunja koja se kosi s praksom Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda RH.

Policija je bila dužna da se žali na tu odluku, što je propustila učiniti. Isto tako je dužna da prijavi svako korišćenje pozdrava 'Za dom spremni' u javnom prostoru", tvrdi Dokumenta.

Kurir.rs/Beta Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track