PALE PRVE PRIJAVE ZA INCIDENTE NA PROSLAVI ILINDENA: Makedonska policija krivično goni dvojicu Bitoljčana zbog govora mržnje
Foto: Facebook video prtscr / Zoran Zaev

ukaljali nacionalni praznik

PALE PRVE PRIJAVE ZA INCIDENTE NA PROSLAVI ILINDENA: Makedonska policija krivično goni dvojicu Bitoljčana zbog govora mržnje

Severna Makedonija -

Policija Makedonije je danas podnela prve dve krivične prijave protiv članova navijačkih grupa osumnjičenih za širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti na proslavi makedonskog nacionalnog praznika Ilinden u Kruševu.

Krivične prijave su podnete protiv dvojice Bitoljčana, M. D. (24) i Đ. D. (19), koji su na obeležavanje Ilindena 2. avgusta na Mečkinom kamenu došli organizovano sa članovima više navijačkih grupa.

Njih dvojica su stajali u neposrednoj blizini lože sa zvanicama i, prema navodima policije, sa drugim pripadnicima navijačkih grupa "skandirali

uvredljive poruke, čime su počinili krivično delo".

Na proslavi Ilindena na Mečkinom kamenu kod Kruševa, na kojem je govorio predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, deo prisutnih je uzvikivao parole protiv Albanaca, ali i predstavnika Vlade Makedonije i diplomatskog kora.

Povodom tih incidenata, kako se navodi, u policijsku stanicu u Prilepu pozvano je više osoba i protiv njih će biti podnete odgovarajuće prijave.

Vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije optužio je Ivanova da je u svom govoru širio mržnju i podstakao incidente.

Dok je Ivanov govorio, iz publike se mogla čuti i parola "Makedonija Makedoncima" i razne uvredljive poruke protiv Albanaca.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Printskrin Fejsbuk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja