MUNJA JE UBILA MLADIĆA, A POŠTEDELA DEVOJKU KOJA SE KUPALA PORED NJEGA: Stručnjak otkriva zašto slučaj nesrećnog Sarajlije potvrđuje bizarno pravilo  (VIDEO)
Foto: Profimedia, Reuters

HRVATSKA

MUNJA JE UBILA MLADIĆA, A POŠTEDELA DEVOJKU KOJA SE KUPALA PORED NJEGA: Stručnjak otkriva zašto slučaj nesrećnog Sarajlije potvrđuje bizarno pravilo (VIDEO)

Hrvatska -

Grmljavinska oluja koje je u nedelju pogodila područje Podstrane oduzela je život mladiću koji se u vreme nevremena kupao u moru.

Preminuo je 26-godišnjak iz Bosne i Hercegovine koga je grom udario dok je sa devojkom bio u moru u plićaku. Iako su mu odmah u pomoć priskočili kupači, a nedugo zatim i Hitna pomoć, nije mu bilo spasa.

Mladić je u trenutku tragedije sedeo sa svojim devojkom u plićaku, ali je grom udario u njega. Devojka je prošla bez povreda. Mladiću je odmah priskočila u pomoć. Devojka je imala sreće.

"Kada munja udari u more, njena struja se, zbog dobre provodljivosti morske vode, širi u svim smerovima. Mladić se našao na putu toj struji, dok je devojku ona zahvatila u manjoj meri. Jedna od osnovnih stvari u mojim predavanjima o zaštiti od munje je da se ne smete kupati za vreme olujnog nevremena, biti u čamcu i loviti ribu. Ne smete voziti bicikl, voziti se na kamionu. Jednostavno ne smete se isticati iznad tla. Dobro je da se sklonite u duboku šumu ili ispod dalekovoda, ali ne pod usamljeno stablo ili blizu metalnog stuba", kazao je profesor Slavko Vujević za Slobodnu Dalmaciju.

Statistike kažu da u 91 odsto slučajeva kad se dogodi udar munje strada samo jedna osoba. "Ako osoba nije doživela direktan udar u glavu ili joj struja munje nije prošla kroz srce, onda su šanse za preživljavanje velike. Ali, mladić u Postrani je imao direktan udar munje jer je bio u vodi i struja mu je prošla kroz telo. To se po pravilu ne može preživeti", objašnjava Vujević.

Najsigurnije mesto za vreme oluje je u automobilu, ali profesor dodaje kako postoji mogućnost od saobraćajne nesreće ukoliko se uplašimo.

Izdvojio je još jednu zanimljivu statistiku prema kojoj su u 84 odsto slučajeva žrtve udara munje muškarci. "Žene su pametnije i sklone se ako nadolazi nevreme sa grmljavinom", zaključuje profesor.

Kurir.rs/Vijesti.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track