OTKUD POTREBA ZA RASPOREĐIVANJEM FEDERALNE POLICIJE U RS: Ugrožavanje nadležnosti Republike Srpske nosi rizik od sukoba
Foto: Reuters

problem sa migrantima

OTKUD POTREBA ZA RASPOREĐIVANJEM FEDERALNE POLICIJE U RS: Ugrožavanje nadležnosti Republike Srpske nosi rizik od sukoba

Bosna i Hercegovina -

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je Vlada Republike Srpske je izmislila problem u vezi izlaska federalne policije na granicu RS, kao i da Operativni štab za migracije u BiH nije doneo nikakvu odluku u vezi s tim.

On je takođe rekao da se podigla bespotrebna haranga o ugrožavanju i napadu na teritoriju Republike Srpske.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

"Federalna vlada je iskazala samo nameru da pomogne Graničnoj policiji u zaštiti granice. Nikakva odluka o tome nije donesena", kazao je Mektić, prene je portal Avaz.ba.

Rekao je da se po pitanju zaštite granice neće doneti nijedna odluka koja nije u skladu sa Ustavom i zakonima.

Povodom ove izjave Mektića, stručnjak za bezbednost Ilija Životić, i presednik IPO smatra da najava ministra sigurnosti Federacije BiH da će rasporediti federalne jedinice policije na granici Republike Srpske može predstavljati izuzetno veliki rizik.

- Poznata je naime netrpeljivost između vlade Republike Srpske i Centralne Vlasti Bosne i Hercegovine pod kontrolom Bakira Izetbegovića, koja bi da marginalizuje vlast u Banja Luci i stavi je pod kontrolu Sarajeva. Naročito je opasan trenutak ove inicijative jer se za nešto više od mesec dana približavaju izbori u Republici Srpskoj , atmosfera je napeta i lako bi moglo doći do sukoba dveju policija što bi bio uvod u krvavi Bosanski lonac, smatra Životić

foto: Kurir

On podseća da ne treba zaboraviti ni na optužbe ministra sigurnosti Mektića da je vrh MUP RS umešan u trgovini narkoticima i organizovani kriminal, i da takođe izbila i afera prisluškivanja.

- Dakle o bilo kakvoj koordinaciji nema govora što je i Milorad Dodik jasno stavio do znanja. Ono što budi sumnje je trenutak jer po izjavi Mektića u BiH ima tek nešto više od 2000 migranata. Pa čemu onda sada potreba za raspoređivanjem federalne policije u Republici Srpskoj? Kada to već nije urađeno kada je migranata bilo nekoliko puta više, pita se Životić.

On kaže da građani Republike Srpske strahuju da bi to mogao biti i uvod u stvaranje migrantskih kampova na njihovoj teritoriji, što bi tek izazvalo velike bezbedonosne probleme jer osim religijskih i kulturoloških razlika, baš po Mektiću migranti donose ogromne probleme sa drogom, veliki broj je zavisnika koji zbog doze heroina neće birati metu napada. Strahuje se da se neki od gradova Republike Srpske ne pretvore u Bihać, čiji stanovnici tvrde da samo u njemu ima 3300-3600 migranata što je ogroman broj za ovaj mali grad.

foto: Dado Đilas

- Nadajmo se da će preovladati razum kod ministra sigurnosti Mektića i njegovih mentora i da neće doći do ugrožavanja nadležnosti vlade u Banja Luci što bi srpski narod sigurno shvatio kao pokušaj unitarizacije i stavljanja protiv volje naroda pod Sarajevsku vlast Bakira Izetbegovića, zaključuje Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track