Najnovije vesti

LOPOV, PREVARANT I FALSIFIKATOR: Roman Leljak je krao opremu u JNA i robijao zbog novčanih prevara, a sada piše laži o Jasenovcu i reklamira ga HRT!
Foto: Printscreen YouTube

SKANDAL!

LOPOV, PREVARANT I FALSIFIKATOR: Roman Leljak je krao opremu u JNA i robijao zbog novčanih prevara, a sada piše laži o Jasenovcu i reklamira ga HRT!

Hrvatska

U kolekciju svojih skandala, HRT je dodao još jedan. U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstavljen je "Festival domoljubnog filma Gordan Lederer", a voditeljka Ljiljana Vinković iskoristila je tu priliku da reklamira, između ostalog, revizionističku knjigu i film "Mit o Jasenovcu".

 

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ustala je protiv knjige "Mit o Jasenovcu" Romana Leljaka zato što relativizuje fašizam, umanjuje broj žrtava tog zloglasnog logora i simpatiše ustaški pokret i NDH.

Pre mesec dana ta ustanova navela je i da je Leljak kroz film i knjigu "iskazao neskrivene simpatije prema ustaškom režimu, a NDH tokom proglašavanja rasnih zakona u početnoj fazi od milja naziva 'mlada hrvatska država'".

 

Leljak je do sada više puta proglašavan falsifikatorom, ali ipak uvek dobija termin u hrvatskim medijima, pogotovo na Hrvatskoj radio-televiziji.

 

On je bio zaposlen u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, odakle su ga izbacili krajem 80-tih godina zbog krađe vojne opreme, nezakonito snimanje i krađu novca. Osuđen je na 14 mjeseci zatvora, a, naravno, branio se tvrdeći da je taj proces politički motivisan.


Posle raspada Jugoslavije, bacio se u izdavaštvo, pa prodaju automobila, reli trke. U oktobru 1999. godine osuđen je na četiri meseca uslovno jer nije plaćao alimentacije. I tad izbijaju na videlo njegove malverzacije: u Austriji su mu sudili zbog prevara, stigle su ga optužbe za zloupotrebu kreditnih kartica, a zatim je išao u zatvor zato što je što je svoju firmu "Avtoideal" koristio kao paravan za piramidalnu šemu u kojoj je ljudima obećavao urnebesno visoke kamate od 5 do 7 odsto.

 

U zatvor je otišao u februaru 2008, kad je osuđen na po tri i pol godine zatvora za nezakonito sticanje 54.000 evra od austrijskih banaka i 960.000 evra od oštećenih u predmetu "Avtoideal". Valjda je na robiji našao inspiraciju i počeo da prekraja istinu o Jasenovcu i piše naučnu fantastiku o Udbi. Do prevremenog puštanja iz zatvora 2012. objavio je čak desetak knjiga.

 

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Printscreen YouTube

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...