AUSTRIJANCI UPOZORAVAJU: Hrvati pokušavaju da spreče proboj 20.000 NAORUŽANIH MIGRANATA! Jednog graničara su već izboli nožem!
Foto: Reuters / Marko Đurica

saznanja mup austrije

AUSTRIJANCI UPOZORAVAJU: Hrvati pokušavaju da spreče proboj 20.000 NAORUŽANIH MIGRANATA! Jednog graničara su već izboli nožem!

Hrvatska -

Na granicama Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom više od 20.000 migranata, koji su većinom naoružani muškarci, nada se šansi za prolazak ka centralnoj Evropi, tvrde eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

"Treba sprečiti proboj u Velikoj Kladuši, kako bi se odvratile desetine hiljada novih migranata”, naglašavaju u Ministarstvu unutarnjih poslova Austrije

Na granici s Hrvatskom, samo 224 kilometara od Austrije, više od 20.000 migranata čeka “proboj” prema Centralnoj Europi.

Austrijski list Krone Zeitung citira šefa odelenja za migracije u MUP Austrije s najnovijim informacijama oficira za vezu o situaciji na granici BiH i Hrvatske, u blizini Velike Kladuše.

foto: AP / Amel Emrić

“Vrlo brzo bi se na graničnom prelazu kod Velike Kladuše mogli suočiti s pokušajem proboja najmanje 20.000 migranata prema centralnoj Evropi. Oni su naoružani, gotovo svi imaju nož”, rekao je austrijski stručnjak.

Dalje se navodi da hrvatska policija trenutno pokušava da zaustavi migrante.

"Postoje tendencije koje su zabrinjavajuće. Više ne dolaze porodice, skoro da nema žena. Čak 95 odsto migranata koji žele da se probiju preko Velike Kladuše su mladići, gotovo svi naoružani noževima. Granični policajac je već izboden”, Krone citira izvore u Beču.

foto: AP / Amel Emrić

Dalje se navodi da među migrantima koji čekaju u BIH više nema Sirijaca nego većinu čine Pakistanci, ali ima i Iranaca, Alžiraca, Marokanaca...

“Njihov cilj nije Austrija koja sada ima lošu reputaciju. Migranti žele u Nemačku ili skandinavske zemlje”, piše list i dodaje da su migranti dobro opremljeni, pa mnogi imaju prepaid kreditne kartice UNHCR-a i UNICEF-a.

“Evropa ne želi da nameće bilo kakvu pomoć Hrvatima. Treba sprečiti proboj u Velikoj Kladuši, kako bi se odvratile desetine tisuća novih migranata”, naglašavaju u MUP Austrije i dodaju da će od ovog meseca na granicu BiH i Hrvatske stići snage evropske granične policije Frontex, prenosi Abc.ba.

Podsetimo, migranti su iz BiH nedavno pokušali proboj u Hrvatsku preko graničnog prelaza Maljevac, ali je ta "dvodnevna opsada" uspešno okončana vraćanjem migranta u kampove.

Kurir.rs / Vijesti.hr

Foto: Reuters / Marko Đurica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track