Najnovije vesti

LINTA O HAPŠENJU SRBA U VUKOVARU: Hrvatska maltretira Srbe da bi se što više iseljavali!
Foto: Zorana Jevtić

pritisci

LINTA O HAPŠENJU SRBA U VUKOVARU: Hrvatska maltretira Srbe da bi se što više iseljavali!

Hrvatska

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da hapšenje petoro Srba u Vukovaru zbog sumnji za ratni zločin predstavlja nastavak "proizvodnje straha i maltretiranja Srba s ciljem da se što više iseljavaju iz Hrvatske".

 

"Jasno je da su hapšenja petoro Srba posledica pritiska i kampanje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i raznih veteranskih udruženja i stranaka desnice na aktuelnu vlast", ocenio je Linta u saopštenju.

 

On kaže i da je neistina da hrvatska policija svoj posao radi profesionalno kako je rekao hrvatski premijer Plenković posle hapšenja vukovarskih Srba.

"Na delu je dugi niz godina politička zloupotreba hrvatske policije koja za ratne zločine hapsi samo Srbe i to najčešće bez ikakvih dokaza. S druge strane, u Hrvatskoj se slave i slobodno šetaju lica koja su naredila ili organizovala ili počinila ratne zločine protiv Srba", ukazao je Linta.

 

Linta je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istrage protiv pripadnika hrvatskih vojnih, paravojnih i policijskih formacija koji su odgovorni za brutalne zločine protiv srpskih civila u Vukovaru pre i tokom oružanih sukoba. On smatra i da u slučaju da nisu dostupni da daju izjave Tužilaštvo za ratne zločine treba protiv tih lica da raspiše poternice.

 

Linta navodi i da je prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica "Protiv zaborava", koje deluje u Hrvatskoj, tokom leta i jeseni 1991. godine u Vukovaru ubijeno ili nestalo preko 120 Srba.

 

"Za zločine nad Srbima u Vukovaru 1991. godine niko nije optužen a kamoli osuđen", napominje Linta.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Zorana Jevtić

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...