RIJEKA STRAHUJE OD MUTIRANOG VIRUSA: Epidemija ne prestaje, simptomi sve gori
Foto: Shutterstock

doktori upozoravaju

RIJEKA STRAHUJE OD MUTIRANOG VIRUSA: Epidemija ne prestaje, simptomi sve gori

Hrvatska -

Tokom cele ove godine u Rijeci traje epidemija virusnog konjunktivitisa i to s mnogo težim simptomima nego inače.

Doktorka Maja Merlak, sa Klinike za oftalmologiju KBC-a Rijeka, rekla je da je moguće da se pojavio novi virus koji uzrokuje težu kliničku sliku i zato apeluje na sve da peru ruke, ne diraju oči i vode računa o higijeni.

foto: Profimedia

"Imamo povećan broj pacijenata, ali ne samo u Rijeci jer sam čula i od kolega s drugih očnih klinika da je i kod njih povećan broj obolelih. To je epidemija koja se obično događa zimi, ali ove godine se dogodilo da nam u svako dežurstvo od početka godine neko dođe i ta epidemija ne jenjava. Ne znamo zašto, je li to neki novi virus koji je otporniji, pitamo se. Naime, izaziva težu kliničku sliku kod pacijenata. Ranije su retko kad zaraženi pacijenti imali pseudomembrane (membrane kod obrva koje je potrebno oljuštiti), a sad nam gotovo svaki zaraženi pacijent ima", objasnila je doktorka Merlak.

foto: Profimedia

Ova bolest traje oko tri nedelje, a simptomi su crvenilo oka, obilan sekret, bol, stalno suzenje, grebanje, osećaj stranog tela u oku, pacijenti se bude zalepljenih očiju.

Rekla je i kako obično taj virus preživljava i po 20 dana na suvim površinama, a može preživeti na zidu, vratima ili zvonu.

"Mi stalno dezinfikujemo kvake i sve, pogotovo radi naših operisanih pacijenata. Do epidemije nije došlo zbog nesterilisanih instrumenata i dijagnostičkih aparata, nego su izvor infekcije sami oboleli pacijenti koji dodiruju površine u prostorima po kojima se kreću, kvake, zvono, vrata i pritom diraju oči", rekla je za Index Merlakova.

"Htela bih da upozorim pacijente da, pošto je epidemija dosta ružna i lako prenosiva, da je najbitnije da peru ruke i ne diraju oči. To je najbolja prevencija, neće se zaraziti kod nas na aparatima ili instrumentima, za to nema šanse", rekla je.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track