HRVATSKA OSTAJE BEZ OMLADINE: Svi odoše za Nemačku da rade
Foto: Profimedia

migracije

HRVATSKA OSTAJE BEZ OMLADINE: Svi odoše za Nemačku da rade

Hrvatska -

Hrvatska je u prošloj godini zabeležila negativan migracioni saldo, a od ukupnog broja odseljenih najviše je onih u dobi od 20 do 39 godina, koji su većinom migrirali u Nemačku, saopštio je danas u Državni zavod za statistiku (DZS).

U saopštenju se precizira da se iz Hrvatske prošle godine odselilo 39.515 osoba, a doselilo 26.029 osoba, tako da migracioni saldo iznosi minus 13.486, prenosi Hina.

Prošle godine se iz inostranstva doselilo oko 33 odsto hrvatskih državljana i 67 odsto stranaca, a od ukupnog broja doseljenih 40 posto osoba je iz Bosne i Hercegovine, pokazuju podaci DZS-a.

Među onima koji su se odselili 92 je odsto hrvatskih državljana i osam odsto stranaca, a najviše ih se odselilo u Nemačku, oko 55 posto, navodi DZS.

Najviši udeo od ukupnog broja doseljenih iz inostranstva imali su Grad Zagreb, oko 24 odsto i Splitsko-dalmatinska županija s nešto više od 11 odsto osoba, ali je Zagreb na prvom mestu i kada je reč o ukupnom broju odseljenih jer se iz tog grada iselilo oko 17 odsto osoba, a slede ga Osječko-baranjska županija s devet odsto i Vukovarsko-sremska županija sa oko osam odsto.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track