Najnovije vesti

I ANALITIČARI OPLELI PO KOLINDINOM GOVORU: Nedovoljno, ispod očekivanja i razočaravajuće! (VIDEO)
Foto: Screenshot

KRITIKA ZA KRITIKOM

I ANALITIČARI OPLELI PO KOLINDINOM GOVORU: Nedovoljno, ispod očekivanja i razočaravajuće! (VIDEO)

Hrvatska

Dugo očekivana najava kandidature Kolinde Grabar-Kitarović za drugi mandat na Pantovčaku izazvalo je burna reagovanja opozicije, protivkandidata i građana na društvenim mrežama, a kritike bi se mogle svesti na - nedovoljno, ispod očekivanja i razočaravajuće, piše Večernji list.

Posebnu pažnju je izazvao integralni govor predsednice koji je podeljen medijima, a na kojem su uputstva o tome kako treba da se ponaša tokom obraćanja, kada treba da se "blago" nasmeši ili uozbilji, kada nešto da istakne, kao i da se na kraju govora ne zahvaljuje.

 

Ivan Anušić, šef izborne kampanje predsednice Grabar-Kitarović, smatra da je to potpuno nebitna stvar.

Anušić je u Dnevniku RTL-a taj gaf pokušao da opravda rekavši da je to bila radna verzija govora koju je predsednica dobila na uvid, složila se s njim, stavila svoje opaske.

 

"I dogodila se greškica, potpuno nebitna, koja ne treba i ne može da zaseni današnje odlično predsavljanje kandidature", kazao je Anušić.

 

Večernji list, međutim, piše da je obraćanje predsednice Grabar Kitarović, prema oceni analitičara, bilo ispod očekivanog, razočaavajuće i nedovoljno. Oni joj najviše zameraju manjak jasnh poruka, dok njene pristalice smatraju da je ona pokazala entuzijazam.

 

Politički analitičar Slaven Letica za Večernji kaže da je od predsednice očekivao mnogo više s obzirom na to da je, kako kaže, objavljivanje kandidature dugo odlagano, pa je, dodaje, mislio da će se dobro pripremiti.

"Nije čak sasvim uspela u svom obećanju da će kandidaturu objaviti jednog lepog sunčanog dana s obzirom na to da je većinu vremena bilo oblačno", ironično je prmetio Letica, koji je očekivao da će u prvih nekoliko minuta ona rezimirati svoj dosadašnji rad, a da će ostatak vremena iskoristiti da pokaže koja joj je dalja vizija delovanja.

 

"Najveća besmislica koju je rekla jeste da je ušla u prvi mandat s verom da Hrvatska može dati veliki doprinos Evropskoj uniji, što ne bi trebalo da bude zadatak jedne države, već sasvim suprotno", ističe Letica.

 

Ukazao je da se Hrvatska već jasno polarizovala na "mi" i "oni", tako da nešto lošiji govor predsednice ipak, smatra, neće negativno uticati na njen izborni rejting.

 

"Činjenica je da je ona dosta površno pristupila objavi kandidature te da je razočarala veći deo javnosti, ali mislim da nije izgubila podršku među svojim pristalicma koji su sigurni da će njoj dati glas", zaključio je Letica.

Za njegovog kolegu Žarka Puhovskog je, od svega što je predsednica rekla značajnije ono što nije rekla, a pritom je, kaže, izostavila puno toga.

 

"Nije govorila o hrvatskim institucijama ni o Evropskoj uniji, nije se dotakla spoljne politike, a osim što je spomenula Andreja Plenkovića, nije govorila ni o HDZ-u. Dalje, uopšte se nije dotakla tema kao što su ljudska prava, prava manjina, odnosi sa susedima", ističe Puhovski koji smatra da je predsednica u potpunosti izbegavala da spomene bilo što negativno, što nije dobra poruka.

Puhovski smatra da s obzirom na to da je iz nje već jedan predsednički mandat, Kolinda Grabar Kitarović je trebalo, kako kaže, da prizna da nije uspela da ostvari sve što je obećala i trebalo je da iskoristi ovu priliku da objasni koji je razlog tome.

 

Trebalo je, ističe, i da objasni zašto se tolko dugo čekalo na njenu kandidaturu, a ono što joj najviše zamera je to što, kako kaže, u celoj prči nedostaje konkretan program.

"Zapravo je ponavljala ono što je već govorila poslednjih mesec dana. To su sve opšti pojmovi poput ljubavi, vere, patriotizma - ističe Puhovski koji smatra kako je i slogan 'Zato što verujem u Hrvatsku'", pomalo nespretan.

 

Dok je govor hrvatske predsednice pažljivo analiziran, njeni protivkandidati, koji su već objavili kandidature, nisu bili preterano zainteresirani za komenare.

 

"Kolinda Grabar-Kitarović zna da nabifla tekst s uputstvima za blagi smiješak, ali ne zna da progovori o gorućim temama i problemima koji muče naše građane", rekla je predsednička kandidatkinja Darija Orešković.

 

Dodala je da dok je hrvatske građane poterala "nepravda u sistemu i korupcija", predsednica se na to nije osvrnula njednom jedinom rečju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...