RUTE ZABRINUT: Brine nas početak pregovora Skoplja sa EU, ali još je gore sa Tiranom!
Foto: EPA

PRISTUPNI PREGOVORI

RUTE ZABRINUT: Brine nas početak pregovora Skoplja sa EU, ali još je gore sa Tiranom!

Severna Makedonija -

BERLIN - Holandski premijer Mark Rute izjavio je da je njegova zemlja manje zabrinuta za Severnu Makedoniju, a više za Albaniju, kada je reč o usvajanju odluke o početku pregovora sa Evropskom unijom ovog meseca.

Rute se sinoć u Berlinu sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali pitanje proširenja EU nije bilo na agendi njihovog sastanka.

Tokom zajedničke konferencije za medije, Rute je rekao da u Holandiji i u nekim drugim zemljama EU postoji velika zabrinutost u vezi sa Albanijom, a manja kad je reč o Severnoj Makedoniji, prenosi Dojče Vele.

foto: EPA

U junu ove godine poslanici u holandskom parlamentu su glasali protiv početka pregovora o učlanjenju EU sa Albanijom i prethodno tražili i suspendovanje bezviznog režima za Albaniju, dok su za Severnu Makedoniju dali zeleno svetlo.

"Pitamo se koliki je napredak postignut u Albaniji i zbog toga imamo više zabrinutosti. Za ovo ćemo razgovarati sa evropskim partnerima tokom naredne nedelje zato što smo zaista zabrinuti zbog obima napretka koji je postignut u toj zemlji. Severna Makedonija je napredovala više od Albanije, ali razgovaraćemo o tome", zaključio je Rute.

Pored Holandije, otvoreno je pitanje stava Francuske o početku pregovora EU sa Skopljem i Tiranom. Kako se navodi, u Francuskoj se čeka da predsednik Emanuel Makron odluči da li će dati zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora za obe balkanske zemlje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track