HRVATSKA POLICIJA OTELA NIGERIJSKE STUDENTE: Pod pretnjom oružjem prebacili ih iz Zagreba u Bihać (VIDEO)
Foto: Screenshot

bruka

HRVATSKA POLICIJA OTELA NIGERIJSKE STUDENTE: Pod pretnjom oružjem prebacili ih iz Zagreba u Bihać (VIDEO)

Hrvatska -

Dvojica studenata iz Nigerije 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svetskom univerzitetskom prvenstvu.

Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb. Na ulici ih je zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod pretnjom oružja naterali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine

Osamnaestogodišnji student Abia Učena Aleksandro iz Nigerije doputovao je 12. novembra ove godine u Hrvatsku da bi učestvovao na petom Svetskom univezitetskom prvenstvu u Puli. Predstavljao je Federalni univerzitet tehnologija Kveri na takmičenju iz stonog tenisa. Nakon završetka takmičenja, zajedno sa jos četiri kolege, vratio se u Zagreb odakle je trebao 18. novembra da leti za Istanbul.

Nakon dolaska u Zagreb, sa kolegom Ebohom Kenetom Čineduom, smestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.

"Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo, kaže za Žurnal Činedu.

"Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak... Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mesto. Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam da idem u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomerim da će me upucati, kaže Eboha Kenet.

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kazu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima naterala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, su ih odveli u kamp u Velikoj Kladuši.

Od tada su smešteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši.

Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspeo sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno sa nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas, kaže Kenet Činedu.

Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM. Za Žurnal su samo kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavestili organizaciju Vaša prava iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj.

Iz Međuuniverzitetskog sportskog komiteta, organizatora svetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obavešteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal predstavnik Komiteta Alberto Tangheti kaže da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize.

Iz ove organizacije kađu da ce nazvati Univerzitet u Puli, obavestiti MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.

Kurir.rs/Žurnal Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja