POČINJE SUĐENJE U AFERI REKET: Kamčev traži odštetu od 1,5 miliona evra od troje optuženih! (VIDEO)
Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen YT/24 sata.mk, AP

skandal koji je uzdrmao severnu makedoniju

POČINJE SUĐENJE U AFERI REKET: Kamčev traži odštetu od 1,5 miliona evra od troje optuženih! (VIDEO)

Severna Makedonija -

U Krivičnom sudu u Skoplju danas počinje prvo ročište o aferi "Reket" u kome su optuženi makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13, bivša šefica Specijalnog tužilašta u toj zemlji Katica Janeva i skopski biznismen Zoran Milevski.

Jovanovski su sumnjiči za krivično delo pranje novca i nelegalnog sitcanja novca, dok se Janeva i Milevski sumnjiče za "primanje nagrade za protivzakonski uticaj", saopštilo je skopsko Javno tužilaštvo.

Bivša šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva se sumnjiči i za krivično delo "zloupotreba službenog položaja i ovlaščenja".

Skopsko tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije u oktobru ove godine pokrenuo je optužbe protiv Jovanovskog, Janeve i Milevskog.

SPOSOBAN ZA SUĐENJE

Posle 30 minuta ispitivanja prvookrivljenog Bojana Jovanovskog (Boki 13) u slučaju Reket, lekar je utvrdio da je u dobrom opštem zdravstvenom stanju da prati današnji početak suđenja, nakon čega je sudsko veće odlučilo da nastavi, prenosi slobodenpecat.mk.

Odbrana Katice Janeve je nastojala da se isključe audio i video snimci koje je Boki 13 nezakonito napravio, ali je sud taj zahtev odbacio kao neosnovan.

Pre javne rasprave, advokati trojice optuženih (Bojan Jovanovski, Katica Janeva i Zoran Mileski) podneli su dodatne dokaze sudu i tužilaštvu.

AFERA REKET

Afera "Reket" je postala poznata javnosti nakon što je italijanski list "La Verita" na svom sajtu objavio prisluškivane razgovore između Bokija 13 i skopskog biznismena Jordana Kamčeva od koga je iznuđeno 1,5 miliona evra u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Nakon što je makedonskog tužilaštvo pokrenulo istrage protiv Jovanovskog i Milevskog, list "La Verita" je objavio nove delove prisluškivanih razgovora u kojima se čuje i glas Katice Janeve koja se obraća biznismenu Kamčevu rekavši mu "da ne brine i da će sve biti ok".

Ubrzo nakon toga istraga je proširena, te je i Katica Janeva uhapšena nakon što je šeifca skopskog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju Vilma Ruskoska izjavila da tužilaštvo poseduje dokaze koji ukazuju da je i Janeva umešana u ovoj aferi.

TRAŽI ODŠETU

Advokat kojeg je biznismen Jordan Orce Kamčev ovlastio, danas je obavestio sud da se pridružuje tužilaštvu protiv optuženih i da zahteva odštetu u iznosu do 1,5 miliona evra.

foto: Screenshot

Biznismen Jordan Orce Kamčev iz Severne Makedonije rekao je svojevremeno u izjavi tužiteljki Vilmi Ruskoskoj kako je Bojan Jovanovski, zvani Boki 13, počeo da ga ucenjuje za novac i šta mu je sve u zamenu za milione evra obećala specijalna tužiteljka Katica Janeva, otkrivaju transkripti koji su procurili u javnost.

"Od septembra 2018. do negde 10. aprila 2019. stalno me ucenjuje grupa ljudi koja je od mene iznuđivala veliku svotu novca", kazao je Kamčev u izjavi tužiteljki 2. maja ove godine, piše Infomak.mk.

Kurir.rs/Tanjug/slobodenpecat.mk/Infomak.mk

Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen YT/24 sata.mk, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track