SRPSKI KAPUT JE KOLINDIN ADUT U KAMPANJI! Kad god može ističe ćirilične motive, zapanjila je pola Hrvatske!
Foto: Instagram /predsjednicarh

poruka

SRPSKI KAPUT JE KOLINDIN ADUT U KAMPANJI! Kad god može ističe ćirilične motive, zapanjila je pola Hrvatske!

Hrvatska -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se u finišu kampanje za predsedničke izbore, gde je pažnju medija posle niza gafova privukla svojim kaputom.

Dok je obilazila birače u Đakovu, na rukavima kaputa mogao se videti izvezen žirilični natpis. Ovo nije prvi put da Kominda obuče ovaj kaput, jer ga je nosila i prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj 2018. godine.

Mediji su tada otkrili da se radi o natpisu na glagoljici pismu koje u strahu od ćirilice svojataju Hrvati, iako je to pismo hrvatsko koliko i srpsko.

1 / 3 Foto: Instagram /predsjednicarh

Kaput koji podseća na nošnju trkača Sinjske alke predsednica je lično izabrala u čuvenom domaćem etno-butiku, u kome su novinarima objasnili da je Grabar Kitarovićeva tražila da, umesto alkarskih motiva, odeću krase glagoljična slova, tačnije ispisana je reč "hrabrost".

injska alka upisana je u Uneskov registar svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa kao hrvatski običaj, iako je zapravo reč o srpskim viteškim igrama nastalim u znak pobede nad Turcima u Cetinjskoj krajini. Mislim da ovakav pristup istoriji u ovom trenutku nije bio prikladan, rekao je za Sputnjik arheolog, muzejski savetnik Milojko Budimir, inače generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske.

Kurir.rs

Foto: Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track