SLOVENIJA AGROKORU ODUZELA SVE DEONICE MERKATORA: Imovina vredna 140 miliona evra zaplenjena zbog kazne od 54 miliona!
Foto: Profimedia

fortenova grupa odgovara

SLOVENIJA AGROKORU ODUZELA SVE DEONICE MERKATORA: Imovina vredna 140 miliona evra zaplenjena zbog kazne od 54 miliona!

Hrvatska -

Slovenački regulator konkurencije na tržištu oduzeo je u neobičnoj, neočekivanoj i pravno veoma spornoj akciji sve akcije Merkatora hrvatskom Agrokoru, odnosno njegovom nasledniku Fortenova grupi.

Iz Fortenove grupe, kako se sada zove bivši Agrokor koji je oduzet tajkunu Ivici Todoriću, poručili su da je odluka neprimerena i da su 140 miliona evra vrednu imovinu zaplenili pozivajući se na "zakon o prometnim prekršajima" u Sloveniji.

"Slovenija krši ugovor o funkcionisanju Evropske unije. O tome smo obavestili i ambasade svih država članica EU u Sloveniji, ali i SAD i Rusije iz kojih zemalja su ključni investitori Fortenove grupe. Štitićemo imovinu kompanije svim raspoloživim pravnim sredstvima", zaključuje se u saopštenju Fortenove grupe.

AVK je oduzeo Agrokoru 69,57 odsto udela u Merkatoru kao sredstvo osiguranja za plaćanje kazne od 53,9 miliona evra. Kazna je izrečena zbog neprijavljivanja koncentracije kompanija Agrokor AG i Ardeya Global Ltd u septembru, na šta se Agrokor žalio.

Prema obrazloženju AVK-a, koncentracijom je Agrokor stekao 100 posto udela u kompaniji koja je vlasnik slovenačke firme Costella doo, a prema zakonu je morao da prijavi koncentraciju 30 dana od potpisivanja ugovora o preuzimanju.

Kurir.rs / Anadolija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track