MLAĐI SIN MI JE PRETIO DA ĆE ME ZAKLATI NA SPAVANJU, A FILIP JE PSIHOPATA: Iskaz majke trostrukog ubice iz Splita!
Foto: Printscreen: Facebook/Filip Zavadlav

stravičan zločin u splitu

MLAĐI SIN MI JE PRETIO DA ĆE ME ZAKLATI NA SPAVANJU, A FILIP JE PSIHOPATA: Iskaz majke trostrukog ubice iz Splita!

Hrvatska -

Već danima javnost u Splitu i Hrvatskoj besomučno raspravlja o motivima i porodičnoj situaciji koja je 25-godišnjeg Filipa Zavadlava dovela do toga da u ruke uzme kalašnjikov i ubije trojicu mladića usred grada, usred dana.

Sve informacije, kako zvanične, tako i one s ulice, govore da je Filip Zavadlav odrastao u disfunkcionalnoj porodici punoj problema i da nikome od njih ni od kakve pomoći, očigledno, nije bilo ni to što su socijalni radnici bili upoznati s prilikama u porodici još otkako su braća bila mala, ni to što je Centar za socijalnu pomoć "preduzimao sve potrebne mere i radnje skladno odredbama Porodičnoog zakona".

Da je tako, govori i iskaz koji je u martu prošle godine na splitskom Županijskom sudu dala Filipova majka Etel u postupku koji se vodi protiv njenog drugog sina (22), odnosno Filipovog brata, a kojeg je majka prijavila za pretnje smrću, piše Slobodna Dalmacija.

U tom postupku protiv mladića bio mu je određen istražni zatvor u kojem je bio tri meseca, od 17. marta do 17. juna 2019. godine. U aprilu prošle godine je Opštinsko državno tužilaštvo Split podiglo optužnicu u kojoj ga terete da je 15. marta u stanu uzeo majčinog psa i hteo da ga izvede u šetnju, a kad mu je ona rekla da ostavi psa, kazao joj je da će je zaklati na spavanju.

foto: Facebook Printscreen

Zbog toga ga je prijavila, ali suđenje je odgađano nekoliko puta jer se ni za njega kao okrivljenog, ni za majku kao oštećenu, nije mogao realizovati nalog budući da se nisu pojavljivali na sudu. Mladić se trenutno, po nezvaničnim informacijama, nalazi na odvikavanju u Crnoj Gori.

U svom tadašnjem svedočenju Etel je objašnjavala porodičnu situaciju, kazavši da se dva puta udavala i da ima ukupno petoro dece iz ta dva braka. Spomenula je i Filipa.

"Imam i Filipa, starog 24 godine, koji ne živi s nama, unajmio je stan negde u Spinutu, ali ne znam gde. S njim gotovo da nemam kontakta jer je, nažalost, i on psihopata", kazala je tada majka Etel o svojem sinu koji je pre nekoliko dana ubio troje ljudi.

Tada nije precizirala zbog čega tako misli o tom svom sinu.

Opisujući svoj odnos s danas 22-godišnjim sinom – Filipovim mlađim bratom – kojeg je prijavila za pretnju, kazala je da je sve bilo idilično dok pre godinu i nešto dana nije u "njegov život došla ta strašna i grozna droga od koje je jednostavno poludeo".

foto: Printscreen: Facebook/Filip Zavadlav

"Ja sam ga obožavala i on je voleo mene i tako je bilo sve do 2017. godine, odnosno dok nije počeo da se drogira. U leto je bio na nekom festivalu, tamo je počeo da konzumira drogu, i kad se vratio, počele su katastrofe, vratio se kao druga osoba i završio je u bolnici. Kad je izašao, nije želeo da nastavi lečenje ni u ambulanti ni u komuni, iako je stalno obećavao da će to da učini", kazala je Etel.

Mladić je bio i jedan od maloletnika iz domova koje je u bandu organizovao 34-godišnji Kaštelanin, a koji su konzumirali drogu i krali. Majka je posvedočila kako nije htela da mu da psa jer bi ga on, kad bi ga izveo van, jednostavno zavezao negde i ostavio.

"Nikad ranije nije bio prema meni fizički nasilan niti mi je pretio. Ovo sam prijavila jer mi nije svejedno, njegovo se stanje stalno menja i nije nemoguće da bi te pretnje mogao i da realizuje. On živi u svetu u kojem je klanje ljudi postalo normalno. Pokojnog su Gorana Vidića (18-godišnjak koji je ubijen na splitskoj Zapadnoj obali u novembru 2016. godine, a zbog čega je 20-godišnji Karlo Gustav Krivec pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora – nap. a.) zaklali, a on je bio njegov prijatelj.

Bio je i u društvu porodice Vrkić, a u toj je porodici brat brata zaklao (Drago Vrkić osuđen je pravosnažno na šest godina zatvora za ubistvo brata Borisa u junu 2015. godine u splitskoj Radunici – nap. a.). Zato govorim da je to u njihovom svetu normalno i normalno je da sam se prepala, ali više za njegov život nego za svoj, jer on se ponaša tako da provocira ljude. Može da se dogodi da uđe u situaciju u kojoj će neko njega ubiti", govorila je majka Etel prošle godine pred sudijom.

Izrazila je i zadovoljstvo time što joj je sin u istražnom zatvoru.

"Mora tamo da ostane jer njemu se mora pomoći da se leči. Moj stariji sin (onaj zbog kojeg je, po priči s ulice, Filip i krenuo u pokolj – nap. a.) takođe je evidentirani narkoman. Predlažem da se on prisili na lečenje jer bilo koja kazna bez lečenja neće ostvariti svrhu", kazala je na sudu majka trojice braće Zavadlav.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Foto: Printscreen/Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja