Najnovije vesti

ŽIKO IZ BIJELJINE DAO KRV VIŠE OD 200 PUTA I SPASAO DESETINE ŽIVOTA! Ovaj dobri čovek nikada nije želeo nagradu za sebe
Foto: Printscreen RTRS

rekorder republike srpske

ŽIKO IZ BIJELJINE DAO KRV VIŠE OD 200 PUTA I SPASAO DESETINE ŽIVOTA! Ovaj dobri čovek nikada nije želeo nagradu za sebe

Bosna i Hercegovina

Praznici u mnogima od nas probude humanost, ali među nama ima i onih koji svoje humane misije sprovode neprekidno decenijama. Veliki humanista Žiko Todorović iz Bijeljine je onima kojima je najpotrebnije darivao više od 100 litara krvi.

Šezdesettrogodišni Žiko Todorović prvi put je dao krv pre nego što je postao punoletan, a od tada je svoju humanost dokazao nebrojeno puta pa je, prema evidencijama Crvenog krsta, postao rekorder u Srpskoj kada je u pitanju dobrovoljno davanje krvi.

Zvanično je krv davao 246 puta, a nezvanično ni sam ne zna broj. Priznaje da je ponekad krv davao i sa tuđom dokumentacijom, kako bi izbegao ograničenje da krv može davati najviše jednom u tri meseca.

foto: Printscreen RTS

- Nisam ovako bio aktivan do rata, a u ratu sam krenuo i dva tri puta u mesecu znao dati. Da zna omladina ova, kao što ne zna – da je to radi svog zdravlja da daješ krv, a svaka kap je spasila tuđi život - priča Žiko Todorović.

Iz njegovih vena isteklo je više od 100 litara dragocene tečnosti, kojom je spaseno na desetine života. Јoš kao vojnik davao je krv iz vene u venu unesrećenoj ženi, a pamti i put sudbine kojim je spasio život svojoj rođaci.

- Došao sam da dam krv, kad sestra sa ginekologije: "Žiko, što si ti došao?" Treba li rekoh bebi, ma ako treba za bebu dve litre- kad ispade da sam dao krv ćerki moje rođake - priseća se Žiko.

Mnogi su mu veoma zahvalni za pomoć, ali nikada nije prihvatio nikakvu nagradu. O Žikinoj humanosti svedoče i brojne plakete, priznanja i ordenje.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...