Najnovije vesti

KAKVI SLOVENI, OVO JE PRAVA POSTOJBINA HRVATA: Ambasador u bliskoistočnoj zemlji, inače doktor, dokazao sve
Foto: EPA/IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT, Profimedia

drago štambuk

KAKVI SLOVENI, OVO JE PRAVA POSTOJBINA HRVATA: Ambasador u bliskoistočnoj zemlji, inače doktor, dokazao sve

Hrvatska

Hrvatski ambasador u Iranu Drago Štambuk rekao je da je sklon verovanju da je u staroj Persiji bila hrvatska pradomovina.

"Na osnovi velikog broja odnedavno dostupnih izvora i činjenica, sklon sam verovanju da je u staroj Persiji bila hrvatska pradomovina. Zvala se Harahvatija (grčki Arachosia ili Bela Indija)“, rekao je Štambuk u intervjuu za Večernji list.

Kako je istakao, danas se u jugozapadnom Avganistanu geografski opisuju grad Kandahar, reka Helmand, te Hamunsko jezero smešteno na jugoistoku današnjeg Irana.

Štambuk dodaje: „Njom je za vreme zoroastranske ahemenidske dinastije kraljevao Vivana, saveznik Darija Velikoga, koji je pomogao persijskom vladaru da savlada protivnika Vaišpatu. U Apadani, velebnoj dvorani sa stupovima u Persepolisu, nalaze se neizrecivo vredni kameni reljefi koji predstavljaju i Darijeve hrvatske saveznike, a u stenama Bistuna, blizu Kermanšaha, klinastim pismom na tri jezika – staropersijskom, elamitskom i akadijskom – ispod reljefnog prikaza Darija Velikog urezan je tekst koji spominje Harahvatiju.“

Između ostalog, Štambuk je lekar (specijalista interne medicine, gastroenterolog i hepatolog), pesnik, autor i utemeljivač i dugogodišnji zagovarač „Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što“, nedavno proglašenom hrvatskim kulturnim dobrom i stavljenom na zaštićenu listu Nacionalne nematerijalne baštine.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: EPA, Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...