NEKADA SU BILI MOĆNO TAJNO DRUŠTVO U HRVATSKOJ: Sada im preti bankrot i prodaja imovine!
Foto: Profimedia

bruka

NEKADA SU BILI MOĆNO TAJNO DRUŠTVO U HRVATSKOJ: Sada im preti bankrot i prodaja imovine!

Hrvatska -

Vrhovnom veću 33. i poslednjeg stepena drevnog i priznatog škotskog reda masona Hrvatske preti bankrot, čije je otvaranje Fina predložila na Trgovačkom sudu u Zagrebu jer ima 17.505 kuna nepodmirenih obaveza.

Iako bi bankrot trebalo da se predloži nakon 120 dana neprekidnog blokiranja računa, što je često, ali ne uvek, na čekanje se čekalo više od 300 dana. Fina navodi da udruženje nema zaposlenih, ali i da nema podatke o svojoj mogućoj imovini.

Sledeći korak napravio je Trgovački sud u Zagrebu koji je pozvao poverioce koji bi takođe mogli da predlože stečaj da to učine, ali pod jednim uslovom - tada moraju da daju sredstva za pokrivanje troškova postupka.

Sud je takođe pozvao Zorana Vojnića Tunića, poslednjeg predsednika udruženja, da preda spisak svoje imovine koji mora biti overen kod javnog beležnika. Ako niko od poverilaca ne prijavi da je zainteresovan za vođenje postupka i ne uplati avans, ili Zoran Vojnić Tunić ne dostavi traženi spisak imovine ili iz tog spiska proizilazi da udruženje nema imovine, sud će sprovesti skraćeni stečajni postupak. To znači da će se istovremeno otvoriti i zatvoriti bankrot, nakon čega će se Vrhovno vijeće 33. i posljednjeg stepena drevnog i priznatog škotskog reda masona Hrvatske izbrisati iz Registra udruženja i više neće postojati.

To masonsko udruženje osnovano je sredinom 2017. godine, a mandat Zorana Vojnića Tunića na mestu predsednika trajao je do sredine prošle godine. Posle toga nema podataka da je održana skupština.

U Registru udruženja ne postoje druge kontakt informacije osim adrese, a u opisu udruženja navodi se da je to priznati škotski red masona. U statutu udruženja stoji da na pečatu stoji "Vrhovno veće 33 °", a u sredini kruga nalaze se simboli - kompas, slovo "G" i plavi kvadrat.

Ime Zorana Vojnića Tunića jedino se pominje u registru, a Vrhovno veće 33. stepena ima i sekretara, Upravni odbor i Skupštinu kao najviše telo upravljanja koje čine svi redovni članovi. Pored redovnih članova, oni mogu biti i počasni, a članstvo, između ostalog, prekida i onima koji u udruženju ne rade duže od šest meseci ili ne plaćaju članarinu isto toliko vremena, ili koji grubo krši odredbe Statuta.

O svakom radu sednice vodi se zapisnik koji se trajno vodi - navodi se i u Statutu Vrhovnog saveta 33. stepena. Vođenje disciplinskog postupka u slučajevima oštećenja ugleda udruženja, ako je pretrpelo moralnu i materijalnu štetu, zbog prekida međuljudskih odnosa u udruženju i zbog neplaćanja članarine duže od tri meseca, a kazna, ukor pre članstva i isključenja. Ako postoji sukob interesa u udruženju, Statut kaže da se za rešavanje ovog pitanja imenuje arbitražno veće iz redova članova.

U slučaju da Vrhovno veće 33. stepena ima značajnu imovinu, nakon namirenja poverilaca i troškova stečajnog postupka, pripadaće udruženju, ustanovi ili fondaciji sa kojom deli iste statutarne ciljeve, a ne osnivači, članovi ..., stoji u Statutu.

O Zoranu Vojniću Tuniću mediji su pisali kada je u februaru prošle godine otkriveno da je tadašnji glavni državni pravobranilac Dražen Jelenić zidar. Član je masonskog udruženja "Veliki orijent Hrvatske", na čijem je čelu oftalmolog Ivica Gabrić, zbog čega je Jelenić dao ostavku.

Tada je pisalo da je Zoran Vojnić Tunić bio vitez templar i prvi gospodar masonske lože Orijent Hrvatska. Živi i radi u Zagrebu, a pre dolaska u Hrvatsku aktivno je učestvovao u hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini i objavljivao tekstove o Hrvatima u Srbiji nakon raspada Jugoslavije u novinama koje su izdavali Hrvati van granica Lijepe naše.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track