PLENKOVIĆ: Hrvatska je dobila tek 17 odsto naručenih vakcina AstraZeneke
Foto: EPA/JOHANNA GERON

samit eu

PLENKOVIĆ: Hrvatska je dobila tek 17 odsto naručenih vakcina AstraZeneke

Hrvatska -

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvestio je kako je glavna tema video-konferencije Evropskog saveta bila zajednička borba protiv epidemije COVID-19 i postizanje dogovora i razumevanja među državama članicama u pravilnoj raspodeli vakcina.

Jedna od tema sednice bila je situacija u šest-sedam država EU članica i potraga za načinom da one budu kompenzovane i reše problem u dinamici isporuke vakcina među stanovništvom, kazao je Plenković.

"Stav Hrvatske je da se 10 miliona doza Fajzera rasporedi u duhu solidarnosti, kako bi ovih šest ili sedam zemalja koje je trebalo da dobiju više doza od AstraZeneke, primile više Fajzera i time kompenzovale nedostatak koji se nije mogao predvideti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZeneke”, kazao je Plenković.

Premijer je kazao kako je do 30. juna cilj da se dođe do imunizacije u Hrvatskoj koja će biti veća od 50 posto.

AstraZeneka
foto: EPA/MADE NAGI

"Hrvatska je umesto 100 posto obećanih doza AstraZeneke dobila 17 odsto i to je razlog zašto nam fale vakcine. Kada su se naručivale vakcine, niko nije mogao pretpostaviti problem ni u zastoju s kliničkim ispitivanjima, ni problem da u javnosti ima navoda da neka cepiva štite s više, a neka s manje učinka. Došlo je i do problema na terenu da određeni broj ljudi nije hteo da primi osigurane doze", kazao je Plenković.

"Treba vratiti poverenje, kazati da su sva cepiva jednako efikasna i da treba da se osigura dostava vakcina na način da Evropska unija dobije od AstraZeneke 100 posto dogovorenih doza, a ne 30 posto", rekao je Plenković.

Evropska unija naručila je 120, a isporučeno joj je samo 30 miliona doza naručenog cepiva AstraZeneke, skladno s tim doze nedostaju i za Hrvatsku, kazao je premijer.

Kurir.rs/Anadolija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track