Najnovije vesti

PROKOCKAO DONACIJE UPLAĆENE ZA LEČENJE BOLESNE SUPRUGE: Optužen Zagrepčanin koji je kladionicama ostavio 600.000 evra
Foto: Youtube/LaudatoTV

bruka

PROKOCKAO DONACIJE UPLAĆENE ZA LEČENJE BOLESNE SUPRUGE: Optužen Zagrepčanin koji je kladionicama ostavio 600.000 evra

Hrvatska
19:24h

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Dine Ljutića (37), koji je optužen da je prokokkao novak prikupljen donacijama za lečenje supruge.

Ljutiću, za kog je tužilaštvo u izjavi navelo samo godine, optužnica tereti da je od 22. novembra 2019. do 28. decembra 2020. godine, u nameri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, uputio javni apel za novčanu pomoć za lečenje putem medija. Ljutić je potencijalne donatore zaveo da će novac iskoristiti za lečenje svoje supruge.

Prema optužnici, Ljutić je 4,6 miliona kuna (610.000 evra), koje su uplatila fizička i pravna lica, koristio za svoje potrebe i uplaćivao ih na svoje privatne račune, a da bi prikrio poreklo novca, trošio ga je i u igrama na sreću.

Ljutić je nekoliko puta mesečno prebacivao novac u iznosu većem od četiri miliona kuna na račune za kockanje, preciziralo je tužilaštvo.

Optužnicom je Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu predložilo produženje istražnog zatvora protiv okrivljenog zbog opasnosti od recidiva.

Njegova supruga ozbiljno se razbolela tokom trudnoće sa drugim detetom, a Ljutić od tada gotovo svakodnevno apeluje na pomoć, deleći fotografije i snimke svoje dece i žene. Prema krivičnoj prijavi, sva donirana sredstva koja je prikupio od januara 2019. do juna 2020. godine prebacio je na svoje privatne račune.

Od 2018. godine Ljutić je počeo da se pojavljuje na društvenim mrežama i u medijima. Objašnjavajući tešku situaciju u kojoj se porodica našla, Ljutić se više puta molio za pomoć. Svakodnevno je objavljivao statuse tražeći novčanu pomoć, a tužnu porodičnu priču objavljivali su praktično svi veći mediji. Čak i posle najava, Ljutić je privatno zvao medije, tražeći da se priča ponovo objavi, uz poziv da uplati novac.

Sredinom decembra prošle godine, malo pre hapšenja, Dino Ljutić se obratio javnosti sa novim zahtevom. Rekao je da se stanje njegove supruge pogoršalo pa je zatražio nove donacije na broj računa koji je pustio.

"Svi imamo želje ... Najveći poklon koji možete nekome dati su vreme i uspomene, jer ne možete vratiti vreme, a uspomene ostaju za ceo život. Vreme možemo kupiti na mnogo načina. Iako bi se reklo da novac može ' Ne kupujem život, činjenica je da ga može produžiti, a nekima znači sve. Vredi se boriti za ovaj i budući Božić. Nastavimo krug dobrih želja “, apelovao je.

Ljutić je za Božić bio aktivan i na Fejsbuku. Posle toga nema više postova.

Međutim, istražitelji sumnjaju da je Ljutić od novembra 2019. godine počeo da troši donacije za svoje potrebe i kockanje. Otkrile su ga bankarske transakcije, odnosno prenos novca sa računa na koji su mu građani i kompanije uplaćivali novac.

Trag novca i dalje je vodio do kladionica na mreži. Zbog toga su istražitelji zaključili da je zaveo donatore, pa su Ljutića prijavili za prevaru i pranje novca. Posle hapšenja krajem prošle godine, Ljutić je porekao bilo kakvu proneveru. Ipak, priznao je zavisnost od klađenja.

"Pola godine nakon što se moja supruga razbolela, počeo sam da se kockam. To mi je bilo svojevrsno rešenje u onim teškim vremenima koja su nas zadesila. Kad su moja supruga i deca legli u krevet, plaćao bih novac kladionicama na mreži", rekao je istražiteljima negirajući krivicu. Uveravao je da je većinu novca trošio na potrebe porodice.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...