Najnovije vesti

VELIKA PLJAČKA CRNOGORSKE ELEKTROPRIVREDE: Ekspremijer poklonio biznismenu akcije, on ih uvaljao za 16 miliona evra! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT/In4S

otkrio milutin đukanović

VELIKA PLJAČKA CRNOGORSKE ELEKTROPRIVREDE: Ekspremijer poklonio biznismenu akcije, on ih uvaljao za 16 miliona evra! (VIDEO)

Crna Gora
20:06h

Milutin Đukanović, predsednik Borda direktora EPCG, istakao je da su nakon desetak dana od kada je došlo do promjena u Elektroprivredi Crne Gore, već uočene teške zloupotrebe koje su se dešavale u prethodnom periodu.

„Iz tih razloga sam odlučio da, kao predsednik novog Odbora direktora, podnesem krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Duška Markovića, bivše ministarke ekonomije Dragice Sekulić, vlasnika Uniproma odnosno KAP-a Veselina Pejovića, protiv svih članova bivšeg Odbora direktora na čelu sa predsjednikom Odbora direktora Đokom Krivokapićem i protiv sada već bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede Igora Noveljića“.

Đukanović pojašnjava da je suština ove krivične prijave da su Duško Marković i Dragica Sekulić, dali Veselinu Pejović besplatne akcije koje je on kasnije prodao državnoj kompaniji za 16 miliona evra.

naime, Duško Marković i Dragica Sekulić, u čijoj je nadležnosti bila oblast energetike, kroz Vladinu uredbu, dodelili su kompaniji Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović, nesrazmerno veliku količinu takozvanih besplatnih emisionih CO2 kredita, a prilikom dodjele tih istih kredita, državnoj kompaniji Elektroprivredi Crne Gore, bivši premijer i ministarka su značajno podcenili planove i bilanse Elektroprivrede i dodeli joj značajno manji iznos od realnog. Tako su i Elektroprivreda i Aluminijski kombinat dobili identične iznose od po 1.020.840 t CO2 .

Tako je, pojašnjava Đukanović, zbog snižene proizvodnje Kombinata aluminijuma, broj dodeljenih emisionih kredita značajno prevazilazio njegove potrebe, dok je broj dodeljenih emisionih kredita za Elektroprivredu bio značajno niži od bilansirane potrošnje uglja.

On ističe da je ova Uredba, odnosno ovakva podela besplatnih kredita za emisiju CO2, predstavljala samo uvertiru odnosno osnovu za bezočnu, drsku i krvničku pljačku Elektroprivrede, države i u krajnjem njenih građana, jer KAP ima viška, a EPCG manjka CO2 kredita.

„EPCG nedostaje u 2020 i 2021. godini po 307.018 tona emisionih kredita CO2. I umesto da Elektroprivreda na aukciji kupi te nedostajuće kredite, na način što bi uplatila u, 100 procentno, državni Fond za zaštitu životne sredine iznos, za dvije godine, od nepunih 18 miliona evra, Elektroprivreda pristaje da joj Pejović na nešto što je platio 0 evra da popust od 5% i proda za gotovo 17 miliona evra.

Vrlo važno je napomenuti da je Elektroprivreda uplatila 18 miliona evra u državni Fond za zaštitu životne sredine, taj fond bi kroz razna ulaganja vratio Elektroprivredi gotovo sav novac.

Samo jedan primjer, sada treba da se radi ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja koja će koštati Elektroprivredu oko 50 miliona evra i prirodno je bilo očekivati da se značajna sredstva kojim bi raspolagao Fond za zaštitu životne sredine u ovaj projekat. Šta je finale, i Elektroprivreda i Fonda za zaštitu životne sredine ostali su bez novca.

Još jedan argument koji razotkriva ovu pljačku je podatak da je Elektroprivreda u februaru ove godine već platila kompletan nedostajući kredit za ovu godinu, iako se može desiti da Termoelektrana zbog raznih razloga ne bude radila kao u 2020 godini. To je vrlo teško predvideti i treba biti oprezan, ali kad treba pljačkati tu opreza nema. Ko je ovdje i koliko zaradio to je posao za policiju i neko novo tužilaštvo.“, ističe Đukanović.

Đukanović je naglasio i da je ovo samo početak raskrinkavanja, te da će biti još interesantnih tema u Elektroprivredi, počev od privatizacije RUP, kupovine sopstvenih akcija, odnosa sa Prvim bankom, odnosi sa Unipromom, kupovina električne energije po nenormalnim uslovima od povlašćenih proizvođača i tako dalje i tome slično.

Kurir.rs/In4S

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...