Najnovije vesti

POČELA IZBORNA TIŠINA U HRVATSKOJ U drugom krugu lokalnih izbora bira se 14 župana i 57 gradonačelnika
Foto: EPA/ Antonio Bat

biće izabran i gradonačelnik zagreba

POČELA IZBORNA TIŠINA U HRVATSKOJ U drugom krugu lokalnih izbora bira se 14 župana i 57 gradonačelnika

Hrvatska

U Hrvatskoj je noćas u ponoć počela izborna tišina pred drugi krug lokalnih izbora, koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 19 sati.

U drugom krugu birači će izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 opštinskih načelnika.

Drugi krug održava se u ukupno 432 grada i opštine, na gotovo 5.500 biračkih mesta. Pravo glasa ima 3.231.000 birača, a štampano je 4,1 milion glasačkih listića, prenosi agencija Hina.

Nakon drugog kruga biće poznati gradonačelnici četiri najveća grada, ali i Vukovara, Varaždina, Pule, Siska...

Sa posebnom pažnjom očekuju se ishodi u Zagrebu gde se sučeljavaju Tomislav Tomašević (Možemo) i Miroslav Škoro (DP), u Splitu gde se za mesto gradonačelnika takmiče Ivica Puljak (Centar) i Vice Mihanović (HDZ), u Rijeci gde su konkurenti Marko Filipović (SDP) i nezavisni Davor Štimac i u Osijeku gde snage odmeravaju HDZ-ov Ivan Radić i Berislav Mlinarević (DP, Most).

Ništa manje zanimanje ne izazivaju ni izbori u Vukovaru, gde nezavisni Ivan Penava, nekadašnji HDZ-ovac, nastoji da izbori novi mandat u trci sa HDZ-ovim Nikolom Mažarom, i u Puli gde IDS-ovoj Heleni Puh Belci konkuriše nezavisni kandidat, odnosno kandidat grupe birača Filip Zoričić.

Biračka mesta biće otvorena od 7.00 do 19 sati.

Izbore će pratiti 8.334 posmatrača, od kojih su većinu (gotovo 7.000) predložile političke stranke čiji se kandidati nadmeću na izborima, a samo 17 nevladine organizacije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja