Najnovije vesti

SEDAM MEDALJA I ČIN Zoran Milanović vratio ratna odličja osuđenom ratnom zločincu Branimiru Glavašu
Foto: EPA / Antonio Bat

PONIŠTENA ODLUKA IZ 2010.

SEDAM MEDALJA I ČIN Zoran Milanović vratio ratna odličja osuđenom ratnom zločincu Branimiru Glavašu

Hrvatska

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja osuđenom ratnom zločincu, generalu Branimiru Glavašu, a njegov sin i advokat Filip Glavaš je pozdravio odluku kao "jedino razumno i logično rešenje u situaciji kada njegov otac više nema status osuđenika."

Glavašu je sedam ratnih odlikovanja i čin general-majora 2010. godine oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović, pošto je bio pravosnažno osuđen za ratne zločine.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je donesena 21. maja na predlog Komisije za odlikovanja i priznanja Hrvatske, na temelju dve sudske odluke, koje predstavljaju preokret u slucajevima "selotejp" i "garaža", u kojima se Glavaš tereti za ratne zločine.

Branimir Glavaš
foto: Profimedia

Reč je o odluci Ustavnog suda od 12. januara 2015. godine kojom je ukinuta pravosnažna presuda Glavašu, kao i Vrhovnog suda kojom je ukinuta prvostepena presuda i postupak vraćen na početak Advokat Filip Glavaš u izjavi za Hinu pozdravio je odluku Milanovića i kazao da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika, nego optuženika, zbog čega više nema nikakvih presuda koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja.

Branimir Glavaš je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od deset godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. - sudsko veće zagrebačkog suda ga je proglasilo krivim po komandnoj odgovornosti i u slučaju "garaža" i "selotejp", i odredilo mu kazne od pet, odnosno osam godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina zatvora.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja