KO JE LEVIČAR NA KORAK OD OSVAJANJA ZAGREBA? Ima diplomu Kembridža, pas mu se zove Boško Buha a karijeru počeo na demonstracijama
Foto: EPA/ ANTONIO BAT

lokalni izbori u hr

KO JE LEVIČAR NA KORAK OD OSVAJANJA ZAGREBA? Ima diplomu Kembridža, pas mu se zove Boško Buha a karijeru počeo na demonstracijama

Hrvatska -

U drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj, Tomislav Tomašević vodi u trci za prvog čoveka Zagreba.

Nakon opštinskih izbora u Hrvatskoj 16. maja, lokalni mediji i društvene mreže bile su preplavljene starim fotografijama čoveka koji sada vodi u trci za gradonačelnika Zagreba.

Tomislav Tomašević je uslikan u masi sa transparentima, ili na bini pred hiljadama demonstranata koji su izašli na ulice Zagreba 2010. godine da bi se usprotivili građevinskom projektu iza koga je stajao tadašnji gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara tokom kampanje za sedmi mandat na čelu glavnog grada Hrvatske. Danas je Tomašević spreman da zauzme njegovo mesto, pod uslovom da pobedi desničarskog pevača Miroslava Škoru u drugom krugu izbora 30. maja.

Ako mu to pođe za rukom, Tomašević će za taj uspeh morati da zahvali reputaciji koju je godinama sticao svojim aktivizmom i sukobima sa kontroverznim Bandićem, piše Balkan insajt.

To bi mu donelo značaj na državnom nivou i njegovu zeleno-levu platformu Možemo! učinilo trećom političkom silom u zemlji u kojoj se dve stranke smenjuju na vlasti još od sticanja nezavisnosti. Tomašević ne krije da mu je nacionalna bina krajnji cilj. Kako stvari stoje, na dobrom je putu.

"Građani Zagreba su rekli 'da' promeni, da kao grad možemo, da možemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje", rekao je Tomašević nakon što je u prvom krugu osvojio 45 odsto glasova, koliko i pet kandidata iza njega ukupno.

Desni rivali su ga označavali kao soroševca koji prima nelegalne finansije iz stranih izvora, jugonostalgičara, čoveka zaverničkih levičarskih namera koje su opasnost za državu, "lenčugu" koja je prvi "posao dobio sa 40 godina", a opet uspeo da kupi stan, aktivistu, u negativnom smislu, koji je protivnik svake gradnje u Zagrebu...

Kampanja je pred drugi krug postala još prljavija, pa ga je Škoro predstavljao kao "ekstremnog levičara" koga će pobediti - "tako mu Bog pomogao". U nedelju mu, sudeći prema anketama, samo on i može pomoći.

Za pokret Možemo! prvi put se pročulo 2006. godine tokom demonstracija zbog gradnje Hoto centra u Zagrebu. Nešto više od decenije kasnije, aktivizam su sa ulice preselili u institucije. Tomašević je bio član Vladinog Saveta za mlade, Saveta za zašttitu okoline, i odbornik u Skupštini grada Zagreba. Na parlamentarnim izborima 2020. godine postao je poslanik platforme Možemo! u Hrvatskom saboru.

Poslednjih nekoliko godina, paralelno sa jačanjem zelene levice širom Evrope, platforma je izrasla u pravu političku snagu sposobnu da ugrozi vladajuću elitu, pre svega SDP koji se često ponaša kao da ima nasledno pravo na levičarski tron.

Previranja na hrvatskoj levici počela su pre nešto više od 10 godina kada je Tomašević okupio demonstrante ispred sedišta SDP-a, najjače parlamentarne stranke levice koja se tada spremala da osvoji vlast. Njen lider, sada predsednik zemlje, Zoran Milanović tada se suočio sa povicima "Lažove!". Milanović ih je, u sebi svojstvenom maniru, nazvao "bukačima" i "prodavačima magle", ali taj udarac sleva nikako nije očekivao - bio je to prvi znak da podrška socijaldemokratama opada.

Protestom protiv Bandićevog projekta gradnje crkve levi aktivisti su, osim sa tadašnjim gradonačelnikom, ušli u sukob i sa katoličkom crkvom. A onda su prošle godine, negde između zemljotresa u Zagrebu i parlamentarnih izbora, ušli u otvoren rat sa vladom HDZ-a i premijerom Andrejom Plenkovićem. Spavali su ispred Sabora i tražili da poslanici ne idu na godišnji odmor dok ne donesu zakon o obnovi od prirodne katastrofe.

Hrvatski mediji su u početku pretežno ignorisali te "glasne" zagrebačke levičare, ali je njihov sadašnji kandidat za gradonačelnika vremenom postao prava "medijska zvezda".

Kao 29-godišnji predsednik Zelene akcije sa megafonom u ruci predvodio je proteste početkom prošle decenije, a dešavalo se i da noć provede iza rešetaka. Paralelno sa aktivističkom karijerom, na postdiplomskim studijama na Kembridžu sticao je diplomu iz životne sredine, društva i razvoja. Na gotovo sve događaje dolazi biciklom, čime je stekao simpatije boraca za očuvanje životne sredine.

U školi je zaradio nadimak Senf, jer je njegove školske drugove skraćeni oblik njegovog imena podsetio na senf "Thomy". Njegov otac Smiljan bio je gradski zastupnik desničarskog pokreta “Domovina”, ali tvrdi da je oduvek pružao podršku svom sinu. Stric mu je monsinjor Ivo Tomašević, sveštenik iz vrha Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, poznati “bosanskohercegovački integralista” koji često javno kritikuje dejtonsku podelu BiH.

Tomašević je nedavno rekao da bi podržao vraćanje imena Trga maršala Tita u Zagrebu (danas Trg Republike Hrvatske).

Ima psa koji se zove Boško Buha.

Tokom kampanje za drugi krug izbora na društvenim mrežama vodila se snažna “anti-Tomašević” kampanja u kojoj su se iznosile teorije zavere i dezinformacije, a čak se i pozivalo na širenje dezinformacija o njemu.

Kampanju protiv Tomaševića vode stranice i grupe na Fejsbuku oko kojih se dominantno okupljaju simpatizeri Škorovog Domovinskog pokreta, piše Faktograf. Tomaševića tako optužuju da je sprečio gradnju crkve na Savici, prozivaju ga izdajnikom, neradnikom, komunistom i totalitaristom, tvrde da građanima podvaljuje prikrivenu ideologiju, govore o "Sorosevim ulaganjima u rušenje Hrvatske".

Na banderama širom Zagreba nedavno je osvanuo plakat na kojem piše da Tomašević želi da "prisilno vakciniše ljude", a sam Škoro je nedavno rekao da je Tomašević izjavio "da su deca vlasništvo države", iako je već dokazano da je to dezinformacija sa društvenih mreža.

Portam Index.hr, zahvaljujući alatima koje nudi Fejsbuk, ispitao je ko stoji iza plaćenih oglasa u kojima se blati Tomašević i tako došao do zloglasne braće Macan, glavne propagandiste hrvatske desnice, ali i do agencije McElit koju je u kampanji za gradonačelnika, kako je i sam priznao, unajmio Škoro.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track