SRPSKA SVETINJA IZ 15. VEKA U HRVATSKOJ PROPADA: Mati Gerasima i sestrinstvo bore se protiv PACOVA, vlage i nemaštine
Foto: Privatna arhiva

vapaj za pomoć

SRPSKA SVETINJA IZ 15. VEKA U HRVATSKOJ PROPADA: Mati Gerasima i sestrinstvo bore se protiv PACOVA, vlage i nemaštine

Hrvatska -

Preživljavaju sa 130 evra donacije iz Srbije

Manastir Uspenija Svete Ane iz 15. veka, sagrađen 1412, pre nego što je Kristofer Kolumbo otkrio Ameriku, propada. Ova srpska pravoslavna svetinja koja se nalazi u Eparhiji pakračko-slavonskoj, u Republici Hrvatskoj, u selu Donja Vrijeska, pokraj Daruvara, nalazi se u katastrofalnom stanju.

Manastir Svete Ane
foto: Privatna arhiva

O ženskom manastiru brine sestrinstvo Srpske pravoslavne crkve, a vapaj monahinje Gerasime, nastojateljice manastira Svete Ane prenosi Kurir, uz njen blagoslov. Manastir je oronuo, pun vlage, a gomila pacova zadaje najveće probleme sestrinstvu manastira, jer su izbušili zidove trošnog konaka i ukoliko ne dođe do sanacije, srpska svetinja biće potpuno devastirana.

Manastir Svete Ane, mati Gerasima
foto: Privatna arhiva

Mati Gerasima, koja je donedavno živela u Grčkoj, više od jedne decenije, gde se i zamonašila sa blagoslovom svog duhovnog oca, sadašnjeg Patrijarha Srpskog Porfirija, preko društvenih mreža podelila je i fotografije svog manastira, potresne prizore njegove spoljašnosti i unutrašnjosti, odnosno njegovog propadanja.

Manastir Svete Ane
foto: Privatna arhiva

- Nema više ulepšavanja stvarnosti, posle tri godine borbe sa krajnjim siromaštvom, bez ikakvih mesečnih primanja ni od naše Crkve ni od države, sem neke crkavice od 130 evra, koju dobijamo kao socijalnu pomoć iz Srbije, sa vlagom koja prodire u pluća i kosti i pacovima koji probijaju zidove trošnog konaka. Želim da vidite, braćo i sestre, kako izgledaju uslovi u kojima naše sestrinstvo živi, u 21. veku. Neka fotografije same govore, tiho, bez reči. Nema snažnije poruke – obraća se monahinja Gerasima i nastavlja:

Manastir Svete Ane
foto: Privatna arhiva

- Ne trebaju nam lajkovi, već konkretna pomoć. Hvala onima koji će se odazvati na ovaj naš vapaj. Draga braćo i sestre, pomozimo obnovu našeg pravoslavnog manastira Svete Ane u Donjoj Vrijeski, kod Daruvara, u Zapadnoj Slavoniji.

Manastir Svete Ane
foto: Privatna arhiva

Mati Gerasima nada se da će dobri ljudi da pomognu.

- Uz Božiju pomoć, želja nam je da izgradimo novi monaški konak, da mi monahinje živimo dostojanstveno i uznosimo svagda molitve za ceo svet u ovoj našoj krajnje siromašnoj svetinji koja već šest vekova stoji na braniku pravoslavlja. Neka bi Gospod blagoslovio ovu našu nameru. Blagodarne u Gospodu našem Isusu Hristu.

Manastir Svete Ane
foto: Privatna arhiva

Devizni žiro-račun na koju se može pomoći sestrinstvu Manastira Uspenija Svete Ane u Donjoj Vrijeski:

IBAN: HR5824020063209336910

SWIFT: ESBCHR22

Adresa Manastira Svete Ane: Donja Vrijeska 59, Đulovac, 43500 Daruvar, Hrvatska

Monahinja Gerasima (Tanja Tintor)

PAYPAL

https://www.paypal.com/paypalme/gerasima?fbclid=IwAR2TuivyvPQQebYNhBvFQ3dj8i-ZlriSNoAJ7xng21J3bhklaz9mYXs3ees

Manastir Svete Ane
foto: Privatna arhiva

Manastir Uspenija Svete Ane pripada Eparhiji pakračko-slavonskoj, Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Posvećen je Svetoj Ani, majci Presvete Bogorodice i baki Gospoda Isusa Hrista. Manastir je propadao u vreme Turaka, bivao pljačkan i pretvaran u štalu, a obnovljen je dolaskom patrijarha Arsenija Čarnojevića i igumana Nićifora Jovanovića 1730. godine. Crkva, spomenik kulture, prvi put je značajnije obnavljana u 19. veku, a drugi put od 1904. do 1907. Otada je prošlo više od sto godina, a posledice nebrige su danas itekako vidljive.

Manastir Svete Ane
foto: Privatna arhiva

Od šezdesetih godina prošlog veka, do početka rata devedesetih, u manastiru su živele dve monahinje, nastojateljica Anastasija i monahinja Teodora. Nastojateljica Anastasija, izgnana, preminula je u Dalju, a njeni posmrtni ostaci su prebačeni u manastir Grgeteg, gde se preselila i monahinja Teodora, koja je preminula i sahranjena pored svoje duhovne mati Anastasije. Tokom poslednjeg rata manastir je pretrpeo izvesna oštećenja, bio je u lošem stanju i propadao je, naročito monaški konak. Sa blagoslovom blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, koji šalje monaštvo u ovu zapuštenu i zaboravljenu šestovekovnu svetinju, započinje duhovna obnova manastira Svete Ane. Dolaskom mati Gerasime 2018. obnovljen je i duhovni život manastira. Na materijalnu obnovu ova srpska svetinja i dalje čeka, ostajući i pored svih istorijskih nevolja i iskušenja nepokolebljivo na zapadnom braniku Pravoslavlja.

Kurir/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track