ALBANAC PRE 17 GODINA MONSTRUOZNO NA KRKU UBIO SLAVONKU: Policija ga uhapsila i pustila, evo zašto je suđenje počelo tek nedavno
Foto: Shutterstock, Profimedia

proganjao je do smrti

ALBANAC PRE 17 GODINA MONSTRUOZNO NA KRKU UBIO SLAVONKU: Policija ga uhapsila i pustila, evo zašto je suđenje počelo tek nedavno

Hrvatska -

Nakon dugih 17 godina, suđenje Alajdinu Krasnićiju (56), rođenom u Prizrenu, optuženom za ubistvo Slavonke Slavice Dankić (48) na ostrvu Krk 2004. godine, gde je radila kao sobarica u hotelu Zvonimir , započeo je na Županijskom sudu u Rijeci.

Pošto je ubica u bekstvu od dana ubistva, sudi mu se u odsustvu.

Ovaj intrigantan slučaj datira iz aprila 2004. godine, kada je telo žrtve pronađeno u predelu Zarok u Baški, u blizini potoka Vela rika.

Policija je podnela krivičnu prijavu nakon zločina protiv ubice, optužujući ga da je nesrećnu ženu zadavio golim rukama, ugušivši je.

Iz izjava svedoka koji su radili sa žrtvom u navedenom hotelu, te izjave njenih roditelja i sestre, proizilazi da su se Slavica i Alajdin, koji se svima predstavio kao Idrih iz Češke, upoznali 2000. godine, i njihov odnos postao ozbiljniji 2003.

Zatim ga je u septembru iste godine dovela u porodičnu kuću njegovih roditelja u Đakovu, gde je trebalo da ostanu nekoliko dana, ali su ostali do decembra iste godine.

Ubica se predstavio kao bogati preduzetnik iz Praga, koji ima prodavnicu sa galanterijom i dečijim školskim priborom.

Međutim, žrtvin otac je sumnjao u njegovu priču, te je iz govora zaključio da je čovek Albanac, a kasnije je, tvrdi, dobio informaciju da je "mutna osoba koja se druži sa mafijašima".

Kako se otac i budući zet nisu slagali, par se preselio u Osijek, ali se nekoliko nedelja kasnije nesrećna ćerka vratila roditeljima sa modricama, žaleći se da ju je Alajda psihički i fizički zlostavljala i da neće duže se bavite njime.

Porazni roditelji su svedočili da je bilo stalnih telefonskih poziva u kojima ih je ubica vređao i više puta im pretio da će im ubiti ćerku i poslati je kući u kovčeg.

Nedugo zatim, Slavica je otišla na posao u Bašku, ali ju je bivši dečko pratio, došavši za njom i iznajmivši sobu u blizini hotela u kojem je radila i gde je on došao, i jednom prilikom joj je dao šamar.

Slavičine kolege su svedočile da im se žalila na Alajdina i da su joj savetovale da sve prijavi policiji, ali je iz nepoznatog razloga pristala da pođe sa njim u Crikvenicu 15. aprila, o čemu je obavestila kolegu.

Tog, a ni sledećeg dana, nije se javljala na telefon niti se nalazila u prostoriji u kojoj su joj ostavljene stvari, pa je osoblje hotela prijavilo njen nestanak policiji. Pet dana kasnije, njeno telo je pronađeno. Krasnići je dan nakon ubistva pobegao iz Hrvatske. Policija ga je imala, ali tada nisu znali da je ubica. Tog jutra pronađen je na graničnom prelazu Kamensko.

Na osnovu vize hrvatske ambasade u Pragu, morao je da napusti državu do 26. marta te godine, a zatim ga je Prekršajni sud u Sinju kaznio i prognan je iz Hrvatske na godinu dana.

Nažalost, počinilac ubistva tada još nije bio poznat, jer je telo ubijene žene pronađeno samo nekoliko dana kasnije. Konačna potvrda sumnje da je Krasniki bio čovek koji je oduzeo život Slavici Dankić dogodila se tek 14 godina kasnije, kada je stigao presudan nalaz DNK veštačenja. Protiv ubice je podignuta optužnica, ali je odbrana tada zatražila da se DNK veštačenje izdvoji kao nezakonit dokaz. Pošto je sud to odbio, odbrana se žalila Vrhovnom sudu, koji je uvažio žalbu.

U januaru prošle godine izmenjene su neke odredbe Krivičnog zakonika koje se odnose na isključenje bioloških tragova, pa je tada bilo moguće uzeti krv najbližeg rođaka osumnjičenog i obaviti veštačenje radi potvrde njegovog identiteta.

Ponovljeni DNK pregled, nakon što su od Krasnikijeve majke uzeti brisevi i krv, potvrdio je da je ona majka osobe čiji su biološki tragovi pronađeni na mestu zločina.

Naredno ročište zakazano je za početak oktobra, kada će u svrhu svedoka biti pozvani veštak biolog i veštak sudske medicine.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track