SKANDAL U HRVATSKOJ: Milanović poslao vojnike u BiH! Njegov savetnik demantovao, mediji dokumentovali!
Foto: Profimedia

nije invazija

SKANDAL U HRVATSKOJ: Milanović poslao vojnike u BiH! Njegov savetnik demantovao, mediji dokumentovali!

Hrvatska -

Savetnik predsednika Hrvatske, general u penziji Marijan Mareković, tvrdi da nije tačno da je predsednik Zoran Milanović tražio da se vojska pošalje u BiH. Ali se to kako saznaje Jutarnji.hr desilp u martu ove godine.

Četiri pripadnika Počasno-zaštitne brigade upućena su u Bugojno na sahranu preostala četiri pripadnika HVO-a.

Upravo je Mareković bio izaslanik predsednika na tom događaju. U njegovoj pratnji bio je ministar inostranih poslova Gordan Grlić Radman. Na fotografijama koje je objavio fenix-magazin.de jasno se vidi da su polaganju venaca generala Marekovića i ministra Radmana bili i pripadnici Počasno-zaštitnog bataljona.

Prema Zakonu o odbrani, „odluke o prelasku granice pripadnika Hrvatske vojske za protokolarno-svečane radnje za stalne jedinice i niže donosi ministar odbrane“.

Kako „Jutarnji” saznaje, u ovom slučaju je reč o četvorici pripadnika Počasno-zaštitnog bataljona, a predsednik je potpisao odluku o njihovom angažovanju i uputio je načelniku Generalštaba admiralu Robertu Hranju.

Zatim je napisao nalog da se oni pošalju u BiH. Prema rečima sagovornika lista, pripadnici Bataljona su već krenuli kada su u Generalštabu shvatili da ne mogu da šalju vojnike preko granice bez odluke ministra odbrane.

Na naknadni zahtev Generalštaba, ministar odbrane je potpisao odluku o sprečavanju međunarodnog skandala. Pripadnici bataljona odluku su čekali u Splitu i nakon njenog potpisivanja krenuli su za Bugojno.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track