OSTAVKA ZORANA ZAEVA POSTOJI SAMO NA FEJSBUKU: VMRO-DPMNE tvrdi da u Sobranje još ništa zvanično nije stiglo!
Foto: Shutterstock, Profimedia

opozicija

OSTAVKA ZORANA ZAEVA POSTOJI SAMO NA FEJSBUKU: VMRO-DPMNE tvrdi da u Sobranje još ništa zvanično nije stiglo!

Severna Makedonija -

Koordinator VMRO-DPMNE najavio je da će njegova stranka pokušati da formira novu skupštinsku većinu, a ako ne uspe, najbolja opcija su vanredni parlamentarni izbori.

Koordinator poslaničke grupe VMRO-DPMNE u parlamentu Nikola Micevski izvestio je o jutarnjoj koordinaciji sa predsednikom Talatom Džaferijem, na kojoj se razmatralo koliko će poslanika iz parlamenta otići na gradonačelničke funkcije posle jučerašnjeg drugog kruga lokalni izbori.

Četiri poslanika VMRO-DPMNE postala su poslanici, jedan iz SDSM-a i jedan iz BESA-e, preneo je Micevski, a njihove ostavke biće potvrđene u Skupštini na narednoj sednici, preneo je Micevski.

Povodom ostavke Zorana Zaeva na mesto premijera i lidera u SDSM-u, on je rekao da je još nije zvanično podneo parlamentu.

"Ostavka premijera Zaeva je i dalje Fejsbuk ostavka, a još nije zvanično poslata u parlament RSM i u zavisnosti od pisma kada ga dobijemo znaće se naredni koraci. Po Ustavu, nakon što je ostavka potvrđena u Skupštini, predsednik je dužan da u roku od 10 dana poveri mandat predsedniku Vlade koji će podneti da ima većinu od 61 poslanika u Skupštini, a tada predsednik vlade ima 20 dana za formiranje nove vlade, ali to ćemo videti nakon što Zoran Zaev podnese ostavku", rekao je Micevski.

On je istakao da je situacija u zemlji ozbiljna i da nije vreme za slavlje.

"Zemlja se suočava sa ozbiljnim izazovima. Eto, energetska kriza, ekonomija tone u zemlji, o tome već dugo pričamo, kada će pandemijski odnos, talas koji dolazi izaći na videlo i u suštini sada sve ono negativno što VMRO-DPMNE o kojima se pričalo u prethodnom periodu i koji su bili sakriveni od građana izaći će u javnost sa ružičastim naočarima vladajuće većine", rekao je Micevski.

"Pokušaćemo da napravimo novu parlamentarnu većinu uzimajući u obzir sve izazove sa kojima se zemlja suočava, ali ako ne uspemo u svim tim naporima, najbolje je da imamo vanredne parlamentarne izbore jer je ova vlada, ova većina izgubila politički kredibilitet i ljudi. isporučio račun koji je trebalo da isporuči. Zato očekujem ostavku, verujem u rukovodstvo VMRO-DPMNE, potrebna nam je ozbiljna analiza, ozbiljne simulacije situacije, razgovori sa svim političkim subjektima", rekao je Micevski posle koordinacije sa predsednikom Džaferijem.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track