EVROPSKI SUD: Hrvatska mora da plati 40.000 eura odštete porodici avganistanske devojčice Madine
Foto: EPA / LEONID SCHEGLOV/BELTA

migranti

EVROPSKI SUD: Hrvatska mora da plati 40.000 eura odštete porodici avganistanske devojčice Madine

Hrvatska -

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska prekršila niz odredaba Međunarodne konvencije o ljudskim pravima i da će morati da za to plati.

Hrvatska je u slučaju smrti 6-godišnje avganistanske devojčice Madine Husini prekršila niz odredba Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neovečnog i ponižavajućeg postupanja, prenosi N1.

Sudije Evropskog suda za ljudska prava doneli su ovakvu odluku jednoglasno, a izdvojena mišljenja dalo je dvoje sudija. Sud je između ostalog zaključio i kako hrvatske vlasti nisu sprovele efikasnu istragu u ovom slučaju.

Hrvatska sada mora da plati 40.000 evra odštete, ali i troškove suđenja od 16.700 evra.

“Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije i teških povreda ljudskih prava porodice Husini. Nadam se da će Hrvatska evaluirati svoje postupanje i postupiti u skladu sa jasnim stavom Evropskog suda", rekla je za N1 Sanja Bezbradica, advokat porodice.

Šestogodišnja Madina podletela je pod voz nakon što je hrvatska policija uskratila porodici zahtev za azil i uputila ih da po pruzi noću krenu iz Hrvatske prema Srbiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja